PORUKA UMJETNICIMA I DJELATNICIMA U KULTURI

MINISTRICA KULTURE NINA OBULJEN KORŽINEK: Otvoren poziv za potpore samostalnim umjetnicima

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Nina Obuljen Koržinek (Danilo MEMEDOVIĆ)

Nina Obuljen Koržinek (Danilo MEMEDOVIĆ)


Ovaj tjedan nastavljamo s provedbom mjera koje se odnose na umjetnike koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost, a kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna. Onima koji su ostali bez angažmana zbog pandemije koronavirusa omogućit će se potpore u iznosu od 1.625 kuna, odnosno 3.250 kuna na razdoblje od tri mjeseca, ističe ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a jučer je na stranicama Ministarstva kulture i objavljen   javni poziv za prijavu na novu mjeru potpore samostalnim umjetnicima

Ministrica kulture Nine Obuljen Koržinek u utorak je uputila poruku umjetnicima i djelatnicima u kulturi u kojoj navodi sva postupanja i mjere koje su do sada poduzete kako bi se ublažile posljedice pandemije COVID-19. Istodobno je i najavila raspisivanje poziva za prijavu na mjeru Potpore samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske. Taj je poziv jučer i objavljen na mrežnim stranicama Ministarstva kulture.

Mjere za ublažavanje posljedica pandemije

- Mjerama želimo obuhvatiti sve umjetnike i djelatnike u kulturi koji u ovim trenutcima krize, čiji je puni doseg teško predvidjeti, gube mogućnost svojega djelovanja, čiji je društveni i ekonomski status u temeljima ugrožen. Njima želimo ublažiti razorne posljedice pandemije koronavirusa, ali i nedavnog potresa koji je dodatno ugrozio djelovanje kulturnoga i umjetničkog područja, jednog od najranjivijih segmenata društva, piše, između ostalog, ministrica kulture Obuljen Koržinek.

Najprije podsjeća na prošli tjedan donesene mjere za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 te ističe da je Ministarstvo kulture donijelo Odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima.

- Osnovni cilj ove mjere jest osigurati da se programska sredstva koja su odobrena i isplaćena na temelju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske zadrže u sektoru te da se omogući isplata naknada i honorara prvenstveno samostalnim umjetnicima, umjetnicima koji rade honorarno i onima bez stalnih izvora prihoda. Donijeli smo i Odluku o obustavi revizije priznatih prava statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci, piše Obuljen Koržinek.

U pripremi mali i mikro krediti

Naglašava i da je Vlada usvojila i niz mjera koje se odnose na sve građane i pravne osobe koje su se našle u poteškoćama. Ističe mjeru Vlade koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a koja je usmjerena, među ostalim, i na poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama, kao i na samozaposlene umjetnike i novinare https://mjera-orm.hzz.hr/potpora-ocuvanje-radnih-mjesta/. U pripremi su i mali te mikro krediti za poduzetnike u teškoćama, a pripremaju se i posebni programi potpore za pojedine grane gospodarstva u koje će biti uključene i kulturne i kreativne industrije. Banke su najavile, a neke već i započele s ugovaranjem počeka za kredite građana.

- Kako smo i najavili, ovaj tjedan nastavljamo s provedbom mjera koje se odnose na umjetnike koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost, a kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna. Onima koji su ostali bez angažmana zbog pandemije koronavirusa omogućit će se potpore u iznosu od 1.625 kuna, odnosno 3.250 kuna na razdoblje od tri mjeseca, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Tako je od jučer otvoren na mrežnim stranicama Ministarstva kulture javni poziv za prijavu na mjeru Potpore samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske. Potpora će se isplaćivati u iznosu od 1.625 ili 3.250 kuna samostalnim umjetnicima koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih pandemijom koronavirusa onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.

Samostalni umjetnici čiji je prosječan mjesečni prihod u 2019. bio manji od 1.625 kuna, putem ove mjere mogu ostvariti potpore u iznosu od minimalne plaće za nepuni radni odnos, dok oni čiji je prihod bio veći, mogu ostvariti potpore u iznosu minimalne plaće za puni radni odnos. Potpora se odnosi na razdoblje od 15. ožujka do 15. lipnja ove godine i bit će podložna reviziji svakoga mjeseca, ovisno o priljevu sredstava iz državnog proračuna.

Za potporu se može prijaviti putem e-prijavnice kojom se evidentiraju osnovni kriteriji za ostvarivanje prava na potporu. Poziv za prijavu dostupan je na poveznici https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24349

Ovu potporu nemaju pravo koristiti samostalni umjetnici koji su istovremeno vlasnici ili suvlasnici trgovačkih društava, obrta ili drugih pravnih osoba i koji su ostvarili pravo na potporu temeljem drugih Vladinih mjera. Ministarstvo će po potrebi, navodi se u pozivu, zatražiti provjeru podataka od Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Ministrica kulture u svom obraćanju ističe i da Ministarstvo kulture ubrzano radi na razradi mjera potpore umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji nisu obuhvaćeni nijednom od do sada usvojenih mjera.

- Riječ je o onim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove, a nisu samozaposleni, nisu ostvarili pravo na uplatu obveznih doprinosa i nisu ni na koji način registrirani osim članstva u strukovnim udrugama. Nekoliko strukovnih udruga dostavilo je Ministarstvu kulture precizne podatke o broju takvih umjetnika koji su ostali bez prihoda; međutim zbog nepostojanja registra nemoguće je procijeniti broj osoba o kojima je riječ, zbog čega je iznimno teško definirati osnovne kriterije potpore. Neke od strukovnih udruga, koje u svojim statutima imaju ustrojene fondove solidarnosti, najavile su isplate pomoći iz tih sredstava, ističe Obuljen Koržinek.

Konzultacije sa strukovnim udrugama

- Znamo da u vremenima krize kultura ne zamire i zahvaljujemo svima koji ulažu dodatne napore da kulturne sadržaje učine dostupnima publici preko različitih digitalnih platformi, koje su trenutno jedino mjesto djelovanja i dijeljenja kulturnih sadržaja. Iako oni ne mogu nadomjestiti intenzitet izravnog dodira s umjetnošću, pomažu nam u nadvladavanju tjeskobe i osjećaja samoće u koje smo svi danas uronjeni. Ministarstvo kulture razmatra i posebni ad hoc natječaj iz kojega bi se sufinancirale online aktivnosti za vrijeme krize, kako bismo i na taj način osigurali dodatne izvore financiranja za one čija je egzistencija ugrožena, ističe, između ostalog, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini