NAJNOVIJEBUZET, U 20 SATI

Memorijalni turizam "Putevima revolucije"

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

"Putevima revolucije", izložba o memorijalnom turizmu u bivšoj Jugoslaviji otvorit će se danas u 20 sati, u buzetskom Zavičajnom muzeju Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda". Moći će se razgledati do 9. svibnja, radnim danom od 9 do 15 sati.

Spomenički lokaliteti NOB-a ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata postali su mjesta pohoda i komemoracija brojnih građana, da bi do sredine 70-ih godina prošlog stoljeća partizanske marševe, ekskurzije i izlete, naziva Putevima revolucije pohodilo oko dva i pol milijuna građana. Do kraja desetljeća ovaj broj se penje na oko četiri milijuna posjetitelja godišnje, a spomenički lokaliteti NOB-a postaju dio turističke ponude.

Na primjerima spomeničkih lokaliteta s područja cijele bivše države, izložba Putevima revolucije problematizira da se spomenici NOB-a uključuju u turističku ponudu te kako je ona artikulirana od sredine sedamdesetih do raspada SFRJ. Kako poimanje spomen obilježja NOB-a kao turističkog proizvoda utječe na mehanizme njihovog podizanja i upravljanja? Jesu li su ovi lokaliteti i danas dio turističke ponude? Koncept izložbe potpisuju Lana Lovrenčić i Milan Rakita. Izložba je nastala u okviru međunarodne platforme Neprimjereni spomenici i do sada gostovala u Zagrebu, Sarajevu, Kraljevu, Nišu, Šabcu, Ljubljani, Beogradu, Čakovcu, Splitu, Križevcima…


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam