PEDESET GODINA

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu: NEMJERLJIV DOPRINOS NOVOJ URBANOJ KONCEPCIJI GRADA UMJETNIKA

| Autor: Luka JELAVIĆ
Tonči Bilić, Zdenka Weber, Tanja Perić–Polonijo i Claudio Stocovaz pored nove spomen-ploče

Od 1969. godine, kada je osnovan, osnovni cilj grožnjanskog projekta je stvaranje međunarodnog umjetničkog centra otvorenog mladim ljudima iz cijelog svijeta dajući im mogućnost susreta, razmjene ideja i iskustava

Danas gotovo da u Hrvatskoj nema ni jednog glazbenika koji tijekom svog školovanja, stručnog usavršavanja i profesionalnog rada barem jedanput nije bio vezan za Međunarodni kulturni centar u Grožnjanu.

Međunarodni kulturni laboratorij

Mnogi od njih, koji su nekada dolazili kao polaznici, kasnijih su godina dolazili kao mentori. Upravo velikog broja mentora, velikih glazbenika i glazbenih pedagoga, brojnih studenata, te svih vrijednih djelatnika prisjetili su se brojni sudionici obilježavanja velikog jubileja – pedesete obljetnice djelovanja Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Od 1969. godine, kada je osnovan, osnovni cilj grožnjanskog projekta je stvaranje međunarodnog umjetničkog centra otvorenog mladim ljudima iz cijelog svijeta dajući im mogućnost susreta, razmjene ideja i iskustava.

Međunarodni kulturni centar HGM u Grožnjanu imao je cijelo vrijeme značenje prvog i jedinog međunarodnog kampa koji je osnovao i vodio JMI (Jeunesses Musicales International). Danas Hrvatska glazbena mladež vodi Centar samostalno. Početak rada Međunarodnog kulturnog centra HGM u Grožnjanu 2006. godine okrunilo je potpisivanje protokola kojim je MKC HGM u Grožnjanu proglašen Svjetskim centrom susreta glazbenih mladeži.

Od osnutka MKC HGM do danas je više od 23.000 mladih i njihovih mentora iz 90 zemalja sudjelovalo u raznim aktivnostima u Grožnjanu. U programu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži, osim glazbenika svoje mjesto našli su plesači, arhitekti, glumci, skladatelji i brojne udruge mladih. MKC predstavlja međunarodni kulturni laboratorij, centar za učenje i razmjenu iskustava, posvećen promociji vrijednosti Grožnjana, Istre i Hrvatske. Svrha projekta nije samo obnova kuća i organiziranje aktivnosti tijekom godine, već i vraćanje Grožnjanu urbane funkcije kroz razne kulturne aktivnosti.

- Obilježavanje pedesete obljetnice MKC prigoda je za prisjećanje na brojne studente, glazbene djelatnike, mentore i druge sudionike koji su kroz ove godine dali neizbrisiv doprinos novoj urbanoj koncepciji Grožnjana koju su već bili započeli likovni umjetnici koji su došli u Grožnjan nakon njegova proglašenja Gradom umjetnika 1965. godine. Kako se aktivnosti MKC HGM ne mogu izdvojiti iz cjelokupnih događanja u Grožnjanu, pedeset godina je solidno razdoblje da bude razlogom posebnog isticanja njegovog bogatog doprinosa svemu što je učinjeno za sve generacije mladih glazbenika koji su sudjelovali u vlastitom usavršavanju kroz razne tečajeve, organizirane koncerte i druge aktivnosti, rekao je prigodom obilježavanja te obljetnice načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz, u nazočnosti brojnih glazbenika, mentora, prvih predavača i drugih sudionika grožnjanskih glazbenih događanja u proteklim godinama.

Mentori i pedagozi

O tim godinama, vrijednim mentorima, glazbenim pedagozima i drugima koji su sudjelovali u radu MKC-a i iskoraku prema svijetu govorili su i zahvalili im predsjednik i umjetnički voditelj Hrvatske glazbene mladeži Tonči Bilić, te generalni tajnik Jeunesses Musicales International (JMI) Blaško Smilevski. Bilić je sudionike svečanosti podsjetio na imena vrijednih aktivista zaslužnih za osnivanje i djelovanje MKC-a, poput prvog tajnika Centra Antona Doličkog, pa Eugena Frankovića, akademika Andrije Mutnjakovića, arhitekta koji je dao prve obrise rekonstrukcije i obnove Grožnjana, zatim i tadašnjeg ministra kulture Veseljka Velčića, Tanje Perić-Polonijo, grožnjanskog župnika vlč. Irenka Galla koji je od prvog dana otvorio vrata crkve za koncerte, zatim nekoliko stalnih suradnika kao što su Neda Janković i Zdenka Weber i mnogih drugih zaslužnih. Podsjetio je Bilić i na zapis Antuna Doličkog o prvim danima Međunarodnog kulturnog centra u kojima se prisjetio da su "počeli u vrijeme kada su se ispraznili gradovi i sela unutrašnje Istre, kada je na širokom području zamro život, gradovi se urušavali u nepovrat. Kada su prazan prostor hrvatske Istre počeli popunjavati interesi s istoka, zapada, sjevera, krenulo se u osvit Hrvatskog proljeća, ali je biljka bila dobro usađena pa je ni mraz Karađorđeva nije srušio. Zarazili smo našim idejama brojne umjetnike i intelektualce diljem Hrvatske i svijeta. Hvala im i neka se zaraza dalje širi".

Proslava vrijedne obljetnice Međunarodnog kulturnog centra odvijala se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a čestitke ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek prenijela je njena izaslanica i pomoćnica Iva Hraste Sočo. U sklopu proslave pedesete obljetnice MKC, umjetnički ravnatelj HGM Tonči Bilić i načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz otkrili su brončana spomen-ploču, rad akademskog kipara, našeg poznatog medaljera Stjepana Divkovića koja podsjeća na polustoljetno djelovanje MKC-a. Posebno je dojmljiv bio klavirski koncert velikog hrvatskog pijanista Vladimira Krpana, profesora emeritusa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Prof. Krpan je svoj prvi koncert u Grožnjanu održao 3. kolovoza 1969. godine, na prvom klaviru koji je dopremljen i darovan Grožnjanu na inicijativu tadašnjeg predsjednika Općine Buje Lina Šepića. Dio koncerta od prije pedeset godina prof. Krpan je podario sadašnjim slušateljima, sudionicima svečanosti u Grožnjanu, prisjećajući se i sam tih dana.

Prvi hrvatski seminari

- Bili su to prvi hrvatski seminari kojih kod nas prije nije bilo. Smatrao sam stoga da je važno podržati takvu ideju i napore entuzijasta koji su ju pokrenuli. Došao sam u Grožnjan na poticaj svog prijatelja Antuna Doličkog, prisjetio se veliki glazbenik Krpan koji je i nakon tog prvog koncerta nekoliko puta dolazio u Grožnjan i vodio majstorske tečajeve. Na ovogodišnjem koncertu, pedeset godina poslije, svirao je Mozartovu fantaziju u c-molu, četiri mazurke Vatroslava Lisinskog te Nocturne i pet valcera Federica Chopina. Nakon koncerta na zajedničkom druženju sjećanja su razmjenjivali brojni glazbenici, aktivisti, mentori i drugi koji su u proteklom razdoblju sudjelovali u raznim tečajevima, radionicama ili drugim oblicima glazbenog podučavanja u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu.

Inače, u povodu tog jubileja Općina Grožnjan je Hrvatskoj glazbenoj mladeži dodijelila Povelju, kao najveće općinsko priznanje, a zahvalnice su dobili glazbenici i voditelji ljetnih tečajeva HGM, odnosno MKC-a, Elvis Stanić, Petar Ćurić, Igor Lešnik, Luis Bonilla i Anđelko Krpan, te zagrebački arhitekti Krešimir Rogina i Vinko Penezić koji vodili niz radionica arhitekture. Mnogi će se prisjetiti i plesnih radionica Dese Virant i Zage Živković, tu su tečajeve vodili ili u njima sudjelovali dramski glumci, plesači, operni pjevači, glazbenici…

Svi su oni, ali i mnogi, mnogi drugi obilježili proteklo razdoblje Međunarodnog kulturnog centra čija je najveća vrijednost multidisciplinarnost u umjetnosti. Ove godine, od svibnja do listopada, u programu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu na programu su brojne radionice, seminari i simpoziji iz područja plesa, filma, glume, likovne umjetnosti, arhitekture i civilnog društva. U sklopu ciklusa pod nazivom Grožnjansko glazbeno ljeto bit će održano više od 50 koncerata te međunarodni festivali.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini