NAJNOVIJEPREDSTAVA "OTPOR"

MEĐUNARODNI FESTIVAL KOMORNOG TEATRA ZLATNI LAV: Otpor je uzaludan?


Drama - psihološki triler uspješnog kanadskog autora mlađe generacije Leeja Macdougalla, nastala je u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Bečeja/Novi Sad

Dinamična i slojevita predstava „Otpor“, uspješnog kanadskog autora mlađe generacije Leeja Macdougalla, nastala je u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Bečeja/Novi Sad bila je uvod u19. Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav. Sa zapletom dobrog američkog psihološkog trilera kazališni je komad ostavio umašku publiku bez daha i pomalo iznenađenu konačnim raspletom predstave.

Štab beskućnika

U zapuštenom javnom WC-u, troje mladih nezaposlenih ljudi, pripadnika tipične današnje internetske generacije pokušava preživjeti na sebi svojstven način, ali iznad svega pružanjem maksimalne međusobne podrške u tome. Prostor nazivaju „štabom“ gdje se sastaju, noćivaju i planiraju akcije. Owen je bivši bloger, aktivista protiv grupe G8 i autoritativni vođa, Jenny je njegova djevojka koja se prostituira kako bi preživjeli, a Gary besposličar koji se bavi sitnim krađama i preprodajom ukradenog, pa za sebe veli da je komercijalist. U trenutku kada Jenny namami gospodina Stanleya, direktora velike farmaceutske multikompanije u svoju „gajbu“ predstava se iz uličnog diskursa strmoglavi u duboki i zastrašujući ponor globalno izrežiranih svjetskih urota. Kada naivni mladi luzeri shvate da su „ukebali“ veliku zvjerku pokušavaju smisliti kako od toga izvući financijsku korist. U tim natezanjima padaju njihove oportunističke maske s lica te izbijaju na površinu iskonski karakteri, njihove tamne strane psihe. Iznenada se ulaskom u štab Stanlyeve asistentice Beth, podrijetlom iz Jemena, situacija stubokom mijenja i dolazi do radikalnog obrata koji sudbine ovih ogoljenih prijatelja okreće naglavačke i dovodi im živote u opasnost.

Globalna kontrola

Pred sam kraj predstave crnohumorni ton se mijenja u sasvim ozbiljan i vrlo potresan otkrićem da je sve bilo isplanirano i kontrolirano iz multikompanije gospodina Stanleya te da je i borba današnjeg pojedinca/aktivista protiv ustrojenog društvenog sistema uzaludna i moguća onoliko koliko globalne svjetske sile, vladari svijeta, političari, multikorporacije i kriminalne strukture iz sjene to dozvole.

Na kraju predstave, publika ostaje na trenutak zbunjena i ogorčena spoznajom da je iskrena borba pojedinaca u demokratskoj slobodi protiv globalne vladavine korumpiranih i onih koji upravljaju kapitalom tek puka farsa šačice idealista koje polako melju moćnici.

Igor Pavlović (Stanley), Milica Grujičić (Beth), Marko Savić (Owen), Tijana Marković (Jenny) i Dimitrije Aranđelović (Gary) ušli su u srž likova i ostvarili briljantne uloge kojima ih je Sonja Petrović svojom režijom pokrenula da razotkriju lažnu strukturu ljudskog društva.

Jedna sasvim drugačija predstava, filmskog žanra u kojoj nije bilo moguće scenski uprizoriti sve filmske kadrove, s odličnom glazbom i songovima, vođena u slengu jedne suvremene mlade generacije, umaška je publika pozdravila aplauzima koji su ih još dva puta vratili nakloniti se na scenu na kojoj je visio transparent s porukom umaškoj publici - Otpor je uzaludan.

Otvorenje festivala

Uoči početka prve ovogodišnje predstave na MFKT Zlatnom lavu u ime Valtera Flega, župana Istarske županije obratio se publici Vladimir Torbica pročelnik Upravnog odjela za kulturu čestitajući na novoj festivalskoj ediciji istaknuvši da je ovo jedan hrabar festival, prije svega prkošenja brojnim poteškoćama na koje je nailazio tijekom svih ovih godina, ali na kojima je dozrijevao, a tako i zbog hrabrog odabira tema, na čemu treba poglavito zahvaliti umjetničkom ravnatelju i utemeljitelju festivala Damiru Zlataru Freyu. Festivalsku su vrpcu svečanim činom presjekli zamjenica gradonačelnika Floriana Bassanese Radin i zamjenik gradonačelnika Ivan Belušić. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam