ZAGREB

"Matijaš grabancijaš dijak" varaždinskoga HNK najbolja predstava Bobijevih dana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstava Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu "Matijaš grabancijaš dijak" Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića proglašena je u četvrtak navečer na svečanoj dodjeli u Histrionskom domu najboljom predstavom X. Bobijevih dana smijeha.

Dobitnicima su nagrade uručili kritičar i predsjednik ocjenjivačkog suda Tomislav Kurelec i Bruno Marotti, unuk Bobija Marottija.

Predstava varaždinskoga HNK proglašena je najboljom jer je "inventivno iskoristila klasični tekst kajkavske komedije za stvaranje suvremenog i živog scenskog djela koje efektnim scenskim uobličenjem ukazuje da i ta naizgled davna priča ima znatnih sličnosti s današnjom zbiljom".

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Ines Bojanić za interpretaciju Miriam u predstavi Gradskog kazališta Požega "Guja u njedrima" Alena Ayckbourna u režiji Rajka Minkovića.

Kako se ističe u obrazloženju, Ines Bojanić u predstavi koja uspješno povezuje crnu komediju, triler i horor, igra pomalo retardiranu ženu jasno i bez pretjeranog prenaglašavanja njezina stanja, da bi nekim detaljima dala naslutiti kako je takvo ponašanje možda i obrambeni mehanizam kojim izbjegava napade i neprimjetno aranžira situacije tako da bi se njima okoristila.

Damir Lončar nagrađen je za "vrhunsku interpretaciju gradonačelnika Kukučke koja nosi predstavu Glumačke družine Histrion 'Stoka sitnog zuba' Nina Škrabe u režiji Zorana Mužića, izazivajući zaslužene ovacije publike".

Hrvoje Klobučar nagradu je zaslužio "svojom komičarskom dominacijom i raznovrsnošću" u tri predstave - dvije u izvedbi Histriona "Bila je to ševa" Ephraima Kishona u režiji Lee Anastazije Fleger i "Na parove razbroj s'" Petera Quiltera u režiji Ivana-Gorana Viteza te u predstavi Dramskog kazališta Gavella Zagreb 2020, autorskom projektu Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića.

Klobučar u Kishonovoj verziji Romea i Julije, ističe ocjenjivački sud, "oduševljava detaljima čovjeka u dugom nesretnom braku, jer se ovdje veliki romantični ljubavnik nije ubio nego oženio Julijom", jednako je uvjerljiv i kao mladić koji želi postati rock-zvijezda u nadrealnom Zagrebu 2020 nakon potresa i pandemije, dok u "Na parove razbroj s'" iznimno duhovito tumači četiri potpuno različite osobe (od kojih je jedna žena) u omnibusu od četiri vrlo zabavne ljubavne priče.

Ocjenjivčki sud, u kojemu su uz Kurelca bili glumica Perica Martinović i predstavnik publike Branko Babac, dodijelio je i dva specijalna priznanja.

Dea Presečki specijalno priznanje dobila je kao najbolja mlada glumica (do 28 godina) za naslovnu ulogu u predstavi varaždinskoga HNK "Matijaš grabancijaš dijak", koju je snažnom energijom u atraktivnoj kombinaciji fizičke ekspresije i lakoćom izgovora zahtjevnog teksta uspješno približila suvremenoj publici.

Specijalno priznanje dodijeljeno je i Silviju Vovku za scenski efektnu monokomediju s mnogo satiričkih elemenata "Dobrodošli u klub" Kotar teatra iz Delnica, "za originalnu predstavu koja povezuje aktualnost i metaforičnost".

Nakon dodjele izvedena je histrionska predstava "Bila je to ševa", kojom su 25. studenoga i otvoreni "Bobijevi dani smijeha".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater