BEČ

Majstorska srednjovjekovna djela u muzeju Belvedere u Beču

| Autor: Hina
EPA

Izložba "Bečke kneževske skulpture. Gotička majstorska djela iz katedrale Svetog Stjepana", koja obuhvaća više od 150 najznačajnijih austrijskih srednjovjekovnih eksponata i šest monumentalnih gotičkih  skulptura članova dinastije Habsburg, otvara se u utorak navečer u svečanoj dvorani muzeja Belvedere u Beču. 

 

"Ovo je posebna i iznimna izložba, koja prikazuje više od 150 eksponata: slika na drvu, skulptura, bista i reljefa srednjovjekovne austrijske umjetnosti i šest monumentalnih kamenih skulptura, koje prikazuju članove obitelji austrijskog vojvode Rudolfa IV. Habsburškog, nastale u vremenu između 1359. i 1365. godine", rekla je kustosica izložbe Veronika Pirker-Aurenhammer. Dodala je da su skulpture izrađene u vojvodskoj umjetničkoj radionici po nalogu austrijskog vojvode Rudolfa IV.

"Specifičnost tih slavnih skulptorskih radova iz 14. stoljeća je u tome da su muške i ženske figure prikazane u istoj veličini, s krunama na glavi, i na postolju lavova", rekla je. Skulpture su krasile zapadnu fasadu bečke katedrale sv. Stjepana koja je jedan od najznačajnijih simbola i znamenitosti Beča.

Nakon obnove i restauracije katedrale koja je trajala od 1858. do 1871. slavne kneževske skulpture nadomještene su kopijama, a originali su pohranjeni u Bečkom gradskom muzeju(Wien Museum) i po njezinim riječima danas se ubrajaju u središnja djela bogate zbirke Bečkog muzeja.

Za vrijeme kompletne obnove Bečkog muzeja skulpture će biti predstavljene na izložbi u svečanoj dvorani muzeja Belvederea, gdje se nalazi zbirka austrijske srednjovjekovne umjetnosti a prema kustosici,te prostorije se vrlo rijetko koriste za izložbe.

"Skulpture su vrlo kvalitetan umjetnički rad, u svom izričaju, prikazu izraza lica te bogate moderne draperije vremena u kojem su izrađene, pokazuju posebnu vještinu kamenoklesarske umjetnosti srednjega vijeka i jako dobro su sačuvane", rekla je kustosica Veronika Pirker Aurenhammer.

Austrijski vojvoda Rudolf IV. bio je ljubitelj umjetnosti i kao nitko prije njega znao je svaku kulturnu prigodu iskoristiti u svoje promidžbene svrhe.

Sa suprugom Katarinom von Boehmen je u središtu prezentacije, skulpture prikazuju i njegova oca vojvodu Albrechta II. te cara Karla IV. koji mu je bio tast, s njihovim suprugama.

Rudolfu IV. (1339.-1365.) pripisuje se da je najzaslužniji za proširenje crkve sv. Stjepana u kojoj je ovjekovječen na reljefima ili bistama na četiri mjesta.

Kada je nakon sedmogodišnje vladavine umro s 25 godina, izgradnja proširenja crkve bila je još na početku.

Prema kustosici, ostaje otvoreno jesu li slavne kamene skulpture posebno rađene za mjesto na bečkoj katedrali, gdje su se stoljećima nalazile.

Izložba je organizirana u suradnji s Wien Museum, čija obnova će trajati duže od dvije godine što znači da izložba ostaje tako dugo otvorena.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini