KONFERENCIJA ZA NOVINARE

LJETNA KLASIKA U ARENI Najavljena četiri glazbena događaja: Arena kao jedna od najljepših ljetnih europskih pozornica

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio: Danilo Memedović)

(Snimio: Danilo Memedović)


Predstavljanje trećeg programa Ljetne klasike/Summer classics, festivala riječke opere u pulskoj Areni održano je na konferenciji za novinare u lobiju hotela Park Plaza Histria.

Izvrsna suradnja

- Sve je to počelo zahvaljujući izvrsnoj suradnji riječkog kazališta Ivana pl. Zajca i pulskog Istarskog narodnog kazališta, te ravnateljici INK-a Gordani Jeromela Kaić. Nakon što se intenzivirala suradnja među kazalištima, prije tri godine krenuli su veliki koncerti klasične glazbe, odnosno opere u pulskoj Areni, jednoj od najljepših mogućih prirodnih pozornica, a potom uz suradnju s pulskom pročelnicom za kulturu Jasminom Ninom Kamber te uz Arena Hospitality Group i pulsku Turističku zajednicu krenuo se osmišljavati ovaj ambiciozni program, rekao je intendant riječkog HNK-a Marin Blažević.

Najavio je da će se ove godine održati četiri programa, i to, 7. srpnja opera "Tosca", 9. i 12. srpnja programi naslovljeni "Classical Favorites", prvi i drugi dio, a 26. srpnja je Opera Gala.

Jasmina Nina Kamber osvrnula se na iznimno lijepu priču klasike u Areni, ističući da će pulski amfiteatar biti jedna od najljepših europskih ovoljetnih pozornica, uz gostovanje vrhunskih umjetnika.

Ravnatelj Opere Filip Fak i šef-dirigent Riječkog simfonijskog orkestra Valentin Egel istaknuli su da je solistička podjela opere "Tosca" predvođena poznatom njemačkom sopranisticom,

počasnom članicom riječke Opere, Maidom Hundeling, strastvenim Dimitrisom Paksoglouom, grčkim tenorom s europskih pozornica, kao Cavaradossijem i Giorgiom Surianom kao Scarpijom. U izvedbi sudjeluju Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca.

- Glazbene ljetne noći u Areni nastavljaju se 9. i 12. srpnja koncertima "Classical Favorites"/"Omiljena klasika" Riječkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem Valentina Egela. Koncert "Classical Favorites 1" donosi izvedbe čuvenih djela. Tu je "Rapsodija u plavom", svima dobro znana skladba za klavir i orkestar Georga Gershwina, a za klavirom će u Puli biti Viktor Čižić. I druga je skladba povezana s Amerikom iako je njen autor glasoviti Čeh, Antonin Dvorak. Njegova "Deveta", simfonija "Iz Novoga svijeta", najpopularnije i najizvođenije klasično djelo uopće, što ga je slavni češki skladatelj komponirao za boravka u Americi. Treće djelo na programu oba koncerta bit će jedno od najpopularnijih djela ikada skladanih, Ravelov "Bolero", koje svojim melodijom i ritmom te orkestralnim crescendom postiže nevjerojatan efekt, kazao je Fak

Na izvedbama u Puli, na "Bolero" će, u koreografiji poznatog grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, plesati članice i članovi riječkog Baleta na - trampolinima, kako je najavio Marin Blažević. Bit će to izazov za plesačice i plesače, a za publiku posebno iznenađenje.

Uvertira-fantazija

Dok "Classical Favorites 1" donosi note i melodije uglavnom iz Amerike, "Classical Favorites 2" povest će na glazbeno putovanje na drugi kraj svijeta u - Rusiju.

Koncert će otvoriti uvertira-fantazija "Romeo i Julija" Petra Iljiča Čajkovskog, sigurno najpopularnijeg ruskog skladatelja i najizrazitijeg predstavnika slavenske romantike u drugoj polovici 19. stoljeća.

Simfonijska suita "Šeherezada" zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu Nikolaja Rimskog Korsakova.

- Kao temelj toj opsežnoj simfonijskoj skladbi poslužile su četiri priče iz stare arapske zbirke pripovijedaka "Tisuću i jedna noć", kazao je Egel, najavivši i koncert "Opera Gala" 26. srpnja koji uz Riječki simfonijski orkestar u Arenu dovodi i plejadu riječkih opernih solistica i solista koji će publici podariti najljepše arije i duete iz najpoznatijih opera Verdija, Puccinija, Rossinija, Bellinija, Mascagnija i Masseneta.

Nastupaju mezzosopranistica Diana Haller, sopranistica Kristina Kolar, te Michaela Selinger (mezzosopranistica), Anamarija Knego (sopranistica), Ivana Srbljan (mezzosopranistica), Aljaž Farasin (tenor), Domagoj Dorotić (tenor), Robert Kolar (bariton) i drugi.

Marin Blažević posebno je istaknuo nastup mezzosopranistice Diane Haller, a najavio je mogućnost da dogodine bude u pulskoj Areni upriličena "Madame Butterfly".

Osim opere "Tosca" koja počinje u 21 sat, ostala događanja počinju u 21.30 sati.

Važnost takvih zbivanja za pulsku Arenu, publiku i turiste istaknula je i direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, a nazočne je pozdravila i članica Uprave Arena Hospitality Group Manuela Kraljević.

Novinarima se predstavila sopranistica Anamarija Knego izvedbom arije "O mio babbino caro" iz opere "Gianni Schicchi" Giacoma Puccinija te arijom iz opere "Madame Butterfly", istoga skladatelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater