DANIJELA PIČULJAN "LUX VITAE" U UMAŠKOM MMC-U

Ljepota svjetla i rađanje života

| Autor: S. Bosnić
(S. BOSNIĆ)

Autorica je svoje neutilitarne oblikovne forme iz porculana i keramike spojila s unutarnjim svjetlom. Iako njezini radovi već nastaju sintezom vatre i svjetla, novonastalim je skulpturama udahnula prvotno unutarnje svjetlo koje kuljajući iz nutrine daje svijetu život, istaknula je kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout

Na gotovo biblijski način uvela je Višnja Slavica Gabout kustosica izložbe i autorica teksta predgovora u katalogu prisutne u galeriji MMC-a, u likovnu izložbu pod nazivom "Lux vitae" autorice Danijele Pičuljan. I baš kao što reče Bog: "Neka bude svjetlost". I bi svjetlost. I vidje Bog da je svjetlost dobra pa ju rastavi od tame. Bog prozva svjetlost dan, a tamu prozva noć. I tako bude večer, pa jutro - dan prvi...

Knjiga postanka

Asocijaciju na motiv iz "Knjige postanka" i znanstvene primjere iz organske kemije važne za nastanak života na Zemlji kao i za osnovne ljudske potrebe, jezikom likovnosti učinila je Slavica Gabout dostupnima znatiželjnim promatračima u galeriji dok je rječito spajala autoričin termodinamički matični medij -keramiku/porculan s genezom postanka svijeta.

- Autorica je svoje neutilitarne oblikovne forme iz porculana i keramike spojila s unutarnjim svjetlom. Iako njezini radovi već nastaju sintezom vatre i svjetla, novonastalim je skulpturama udahnula prvotno unutarnje svjetlo koje kuljajući iz nutrine daje svijetu život. Inspirirana prvim organskim oblicima u prirodi Pičuljan stvara nepravilne forme, raspuknute poput epiderme iz kojih izbija ta uzavrela životna svjetlost, snaga i energija koja se zadržava na nabrekloj površini kao da je iscijeđena iz dubine, ekspresivno je apostrofirala Slavica Gabout dodavši kako je Pičuljan bila motivirana da svoju ambijentalnu instalaciju "Lux Vitae" posveti "iskri stvaranja svijeta, ljepoti svjetla i rađanju života". Pritom je priroda bila njezina najveća inspiracija i iz nje je crpila oblike za sve kiparski oblikovane porculanske forme dok je promišljala ovu izložbu.

- Ne treba nam mnogo, a da se ne doživi ta prvotnost iz tih njezinih radova koji su s jedne strane primordijalni, vrlo jednostavni, a istovremeno monumentalni i ekspresivni. Radi se o site-specific instalaciji koja je svojevrsni work in progress (2017.-2019.), a sačinjavaju je skulpture i objekti izvedeni u materijalu porculan, u kombinaciji s fiberglasom i kobalt oksidima, sve paljeno na 1240°C . Njezini radovi su uvijek beskrajno izazovni i od kada umjetnicu pratim usudila bih se ustvrditi da se iz njezine peći uvijek pomalja veliko iznenađenje i nešto novo. Ona je velika kiparica jer poznaje tajne keramičkog zanata bez obzira radilo se o skulpturama, prostornim instalacijama ili objektima. Rijetko u radu uobličava uporabne predmete, njezina inspiracija su skulpture većih dimenzija, neovisno o tematici, istaknula je kritičarka.

Bogat životopis

Autorica je rođena 1967. u Zagrebu. Keramiku izučava od 1997., pohađajući kontinuirano niz specijalističkih radionica i seminara domaćih i inozemnih stručnjaka iz područja keramike, porculana i stakla. Do sada je realizirala devet samostalnih, te sudjelovala na šezdesetak skupnih nacionalnih i međunarodnih žiriranih izložbi u nas i u inozemstvu. Sudjelovala je na mnogim međunarodnim umjetničkim simpozijima te na umjetničkim rezidencijama u Španjolskoj, Mađarskoj i Kini. Od 2014. godine predsjednica je ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo. Živi i radi u Gornjem Kuršancu, blizu Varaždina.

Izložba ostaje otvorena do 4. lipnja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of