ZAVRŠEN 2 .BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI

LABIN Kiša poremetila program zatvaranja za mlade “Iznad zemlje”



Nedeljnna kiša promijenila je program zatvaranja 2. Bijenala industrijske umjetnosti pa je otpao nadzemni dio sa nastupom grupe Metal Guru i proslavom dana Podlabina ispred Pijacala. Drugi Bijenale industrijske umjetnosti (IAB 02) nakon više od tri mjeseca održavanja, od 20. srpnja do 27. listopada 2018. i više od 50.000 posjetitelja stoga nije u nedjelju svečano zaključen s umjetničkim projektom POZZO XXI Metal Guru-a (Massimo Savić, Dean Zahtila, Damir Stojnić), umjetničke frakcije Labin Art Expressa XXI (L.A.E. XXI) nego večernjim programom u zatvorenom prostoru , programom u Lamparni.

- Trebao je to biti program za mlade  pod zajedničkim nazivom “Iznad zemlje”  u sklopu 2. Bijenala. Audio-vizualna instalacija i performans POZZO XXI koja se bavi  umjetničkom rekonstrukcijom inauguracije najmlađeg grada u Istri – što nije Raša (Arsia) već Pozzo Littorio d’Arsia, današnji Podlabin (Piedalbona) - održane 28.10.1942  i rekonstrukcija ovog događaja istoga dana i na istom mjestu gdje se on održao prije 76 godina– na Pijacalu, u podnožju izvoznog tornja okna Podlabin, tzv. “šohta” kojom je Metal Guru želio jedan fundamentalan, ali lokalnoj i široj javnosti gotovo potpuno nepoznat događaj iz povijesti Labina ponovno staviti u fokus iz perspektive današnjeg vremena, te mu pridati stvarni i zasluženi značaj oslobođen bilo kakvih političkih ili ideoloških konotacija odgođen je za neki drugi termin, rekao nam je Dean Zahtila predsjednik Labin Art Expresa organizatora Bijenala industrijske umjetnosti.

- Bez otvaranja rudnika na livadi ispod stare Albone i izgradnje rudarskog naselja Pozza Littoria oko njega, ne bi zasigurno bilo ni grada Labina, barem ne onakvog kakav je danas, a i kakav može biti sutra. Naime, projekt POZZO XXI najaviti će i skori početak izgradnje Podzemnog grada XXI te inicirati obilježavanje 28. listopada kao Dana Podlabina. Nakon renesansnog Labina (Albona) podno kog je izgrađen moderni Podlabin (Piedalbona), slijedi gradnja futurističkog, Podzemnog Labina (Sottoalbona) u 8. horizontu bivšeg rudnika ispod Labina i Podlabina, koja započinje već ove godine s radovima na obnovi spomenika kulture ‘šohta’. Priprema i odvijanje ovog umjetničkog događaja biti će naknadno snimani u živo u svrhu produkcije kratkog dokumentarnog filma koji bi trebao povezati ova dva događaja: inauguraciju iz 1942. i njenu rekonstrukciju 2018, kaže Zahtila. Tako je otpao nastup  uz Metal Guru Gradskog orkestra Labin, RKUD Rudar iz Raše, KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana, Labinskih mažoretkinja, kao i više od 100 građana, uglavnom mladih od 15-25 godina. Program za mlade “Iznad zemlje” 2. Bijenala industrijske umjetnosti, kojeg sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda provodi se u partnerstvu s kustoskim kolektivom WHW, MMSU Rijeka i Arheološkim muzejom Istre. Umjesto toga Dan Podlabina 2018. obilježen je u KuC-u “Lamparna”kulturno-zabavnim programom ansambla Romale u organizaciji Udruge Roma – Rijeka, nastupom njihove folklorne skupine, Tria Gorana Tomića i pjevačice Jelene Matuše,Dua Karlo Ilić i Jelene Androić te romskog orkestra Mika bend.

- Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu je jedan novi brend koji bi potencijalno mogao postati jako važan za Labin. Drago mi je što se aktualizirao jedan zanimljiv datum, datum osnivanja Podlabina i povezan sa ovim događajem koji simbolizira neizostavni dio novije povijesti našeg grada, zaključio je na kraju ipak zadovoljno Borjan Batagelj, pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti.         (Branko BIOČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter