DUBROVNIK

kvARTet u utorak u sklopu glazbenog programa 72. Dubrovačkih igara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glazbeni program 72. Dubrovačkih ljetnih igara donosi u u utorak nastup ansambla kvARTet koji čine violinistice Đana Kahriman i Eva Šulić, violist Šimun Končić te violončelist Pavle Zajcev, s repertoarom Beethovena i Dvořáka.

Gudački kvartet u F-duru op. 59 br.1, Ludwiga van Beethovena, koji će kvARTet izvesti u prvom dijelu koncerta u Kneževu dvoru, jedan je od tri Rasumowsky kvarteta, a riječ je o kompleksnom djelu teških, dugačkih i duboko promišljenih nota, za koje su skladateljevi suvremenici smatrali da nisu "općenito shvatljivi", dok danas impresioniraju 2simfonijskim" pristupom gudačkome kvartetu.

Potpuno drugačiju atmosferu donosi drugi dio ove koncertne večeri koji je posvećen Gudačkom kvartetu u F-duru op. 96 Antonína Dvořáka, popularno znanom kao Američki. Skladatelj ga je napisao u pastoralnom okruženju Iowe što je utjecalo na karakter kompozicije, a riječ je o najkraćem i najjednostavnijem od Dvořákovih komornih djela.

Đana Kahriman višestruka je dobitnica brojnih nagrada na violinističkim natjecanjima, a od 2011. godine članica je Zagrebačkih solista te od 2015. i koncertna majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Vrsna violinistica je i Eva Šulić, školovana na ponajboljim glazbenim konzervatorijima s brojnim osvojenim nagradama na prestižnim natjecanjima, a od ove godine i članica Simfonijskog orkestra HRT-a kao zamjenica koncertnog majstora.

Vođa viola u Dubrovačkom simfonijskom orkestru Šimun Končić, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Milana Čunka. Osvajao je brojne nagrade na državnim natjecanjima u solističkim i komornim kategorijama te se usavršavao kod uglednih profesora kao što su Bruno Giuranna, Hans Peter Ochsenhofer i Pavle Zajcev, četvrti član ovog kvarteta.

Priznati violončelist i izvanredni profesor za komornu glazbu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu iza sebe ima bogatu karijeru i komornog glazbenika i dirigenta, a za Koncert za violončelo i gudače Pavla Dešpalja koji je snimio sa Simfonijskim orkestrom HRT-a nagrađen je Porinom za najbolju izvedbu.

Od 2010. djeluje kao stalni suradnik ansambla Antiphonus te je redoviti gostujući dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Ulaznice za koncert dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne covid potvrde.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini