KONCERT ASTRID KULJANIĆ I MATA MUNTZA

KORONI UNATOČ JAZZ SE VRATIO NA LABINSKU ŠPINU Eklektičan i suvremen spoj jazza i tradicijske glazbe Kvarnera

| Autor: Branko BIOČIĆ

U sklopu programa obilježavanja Dana Grada Labina, Labin Art Republika organizirala je u četvrtak na Špini u labinskoj starogradskoj jezgri drugi koncert ovogodišnjeg Jazz festivala. Pred napola ispunjenim gledalištem na pozornicu se popela labinskoj publici dobro poznata vokalistica Astrid Kuljanić sa Cresa, inače sestra višestruke pobjednice MIK-a pjevačice Karin Kuljanić, i njezin glazbeni partner Mat Muntz, koji su predstaviti eklektičan i suvremen spoj jazza i tradicijske glazbe kvarnerskog kraja.

Zbog pridržavanja svih epidemioloških mjera i naputaka o sigurnosti i održavanju socijalne distance, i ovaj koncert organiziran je s ograničenim brojem sjedećih mjesta za posjetitelje. Astrid Kuljanić, riječka pjevačica i skladateljica sa stalnom adresom u Sjedinjenim Državama i Mat Muntz iz Seattle-a upoznali su se na studiju u New Yorku gdje su otkrili da dijele ljubav prema tradicionalnoj glazbi iz različitih krajeva svijeta, jazzu i improvizaciji te upotrebi tehnologije kao glazbenog izričaja. U Labinu su nastupili s novim programom "Why Are You Gone?" kojeg su premijerno izveli u srpnju 2020. pod pokroviteljtstvom Brooklyn Arts Funda. Mat je svirao na basu te na primorskom, creskom mehu a Astrid je koristila program Ableton za efekte na glasu. 

-Bila sam više puta ovdje, baš u sklopu Labin jazz festivala i jako sam se razveselila da se i ove godine dešava jer nje meni i Mattu ovo prvi koncert nakon korone. Došli smo iz New Yorka i tamo još nema ovakvih koncerata, možda se dešavaju neke manje stvari ali nema festivala. Nakon večerašnjeg nastupa ja imam Krešendo music festival kojeg ja u četvrtak i petak organiziram na Cresu.

To je već 12. festival i sada sam ovdje u Labinu vidjela kako su postavljene stolice i koje su protuepidemiološke mjere poduzete kako bih i ja to tamo primijenila. Što se našeg programa kojeg smo u Labinu izveli, oboje smo jazzeri, pa smo izveli pjesme koje nas jako vesele, nekoliko jazz standarda, nekoliko originala mojih ali i tradicionalnih Creskih i Lošinjskih pjesama koje sam ja aranžirala. Bilo je vrlo raznovrsno , nešto je bilo i na talijanskom, portugalskom , brazilske pjesme, od svuda po malo. Nismo svirali predugo, mjesecima već tako da nam se sada svira sve.

Mat i ja smo se upoznali na Manhatan scholl of music u New Yorku gdje sam i magistrirala jazz pjevanja, rekla nam je raspoložena Astrid koja ipak nije znala odgovoriti o daljnim planovima s obzirom na neizvjesnost zbog corona virusa ali želi da to čijem prije prestane i nestane.
- Tako je teško bilo što planirati. Trebali smo imati turneju u ožujku koja je trebala završiti u Milanu ali je otkazana. Nakon toga smo pet puta kupovali karte da bi uopće mogli doći ovdje. Šta će se dogoditi za mjesec, dva nitko ne zna. Vraćamo se natrag u SAD, imamo karte za 22. rujna ali da li će se to realizirati zbilja ne znamo. Pitanje o planovima je odlično pitanje na koje nemamo odgovor. Kako god bilo želim što više muzike, zaključila je Astrid.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini