ZAGREB

Kontroverzna poljska umjetnica gostuje u Muzeju suvremene umjetnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Katarzyna Kozyra, jedna od najkontroverznijih suvremenih poljskih umjetnica, gostuje 5. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, gdje će premijerno prikazati dokumentarni film "Looking for Jesus“ sa svog putovanja Jeruzalemom.

Kroz format dokumentarca s elementima putopisa i umjetničkog filma autorica na tom putovanju istražuje tzv. Jeruzalemski sindrom, privremeno psihijatrijsko stanje u kojem hodočasnici vjeruju da su proroci ili neke druge biblijske figure, kao i psihološke mehanizme vjere te načine izgradnje vlastite percepcije stvarnosti.

"Film je dio njezinog dugogodišnjeg umjetničkog istraživačkog projekta koji se odvija u Jeruzalemu i kroz koji umjetnica beskompromisno i otvoreno progovara o vjerskim i religijskim pitanjima", ističe se u najavi premijerne projekcije, koja će se održati u Dvorani Gorgona, nakon čega slijedi razgovor s umjetnicom.

Radovi i fotografije Katarzyne Kozyre, uz brojne kulturološke i povijesno-umjetničke reference, kombiniraju elemente slikarstva, kazališta i performansa.

"Kozyra kroz svoj rad istražuje područje kulturnih tabua povezanih s čovjekovom tjelesnošću, kao i stereotipe i oblike ponašanja koji su ugrađeni u naš društveni život. U svakom od svojih djela krši te tabue, riskirajući negodovanje javnosti", ističe se u najavi.

Umjetnica je rođena 1963. u Varšavi gdje je diplomirala na odjelu skulpture Akademije likovnih umjetnosti 1993., instalacijom "Piramida životinja“, koji je zapanjio tadašnju poljsku medijsku javnost. Njezini rani radovi potaknuli su rasprave o ulozi umjetnosti u društvenom dijalogu te su postali presudni za razvoj novog umjetničkog pokreta poznatog kao poljska "kritička umjetnost“.

Neka od djela iz njezinog opusa su video instalacija "Ritual proljeća“, koja se smatra jednim od najvažnijih umjetničkih djela 20. stoljeća, te projekt "In Art Dreams Come True“ (2003. - 2008.). Od 2012. radi na projektu "Looking for Jesus“.

Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama, poput Venecijanskog bijenala, te imala brojne samostalne izložbe diljem svijeta.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini