ČISTI UŽITAK KOMORNOG MUZICIRANJA

KONCERTI U EUFRAZIJANI Zagrebački solisti otvaraju 58. sezonu

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Arhiva

Zagrebački solisti će u Eufrazijani nastupiti u sastavu: Sreten Krstić (koncertni majstor); Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Saki Kodama, Davor Philips, Ivan Novinc, Mislav Pavlin (violine); Hrvoje Philips, Marko Otmačić (viole); Smiljan Mrčela, Jasen Chelfi (violončelo) i Mario Ivelja (kontrabas)

Zagrebački solisti otvaraju 58. Koncerte u Eufrazijani. Renomirani i dugovječni hrvatski komorni ansambl otvara vrata jednog od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj.

Večeras će ovoljetnu sezonu klasične glazbe u Poreču otvoriti jedan od najuglednijih hrvatskih komornih ansambala – Zagrebački solisti. Nakon više od 4.000 održanih koncerata u više od šezdeset godina djelovanja i koncertiranja u najvećim svjetskim koncertnim dvoranama, 12 izvođača ansambla Poreču će priuštiti čisti užitak komornog muziciranja pod okriljem zlatnog svoda Eufrazijane.

Glasoviti violončelist

Zagrebački solisti osnovani su 1953. u sastavu Radio-televizije Zagreb pod vodstvom Antonija Janigra. Po ovome glasovitom violončelistu nazvano je i međunarodno violončelističko natjecanje, na čijih su nekoliko izdanja u Poreču nastupali Zagrebački solisti. Ansambl je snimio više od 70 nosača zvuka, a od recentnijih se izdanja ističe nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, snimljen s istaknutim solistima – violinistom Guillermom Figueroom te gitaristom Pepeom Romerom, koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. U više od 60 godina djelovanja kao renomiranog hrvatskog ansambla Solistima su dodijeljene mnoge nacionalne i međunarodne nagrade i priznanja, primjerice nagrada UNESCO, "Vladimir Nazor", više nagrada Porin, od čega 1994. za životno djelo, dok su 2010. nagrađeni nagradom Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Repertoar ansambla uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju starijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. Upravo jedan od takvih repertoara pripremljen je i za ovogodišnji nastup u Eufrazijani, u kojemu su djela W. A. Mozarta i A. Dvořaka uklopljena s djelima hrvatskog skladatelja B. Papandopula.

Besplatno za djecu i umirovljenike

Na otvorenju u Eufrazijani Zagrebački solisti nastupaju u sastavu: Sreten Krstić (koncertni majstor); Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Saki Kodama, Davor Philips, Ivan Novinc, Mislav Pavlin (violine); Hrvoje Philips, Marko Otmačić (viole); Smiljan Mrčela, Jasen Chelfi (violončelo) i Mario Ivelja (kontrabas).

Ulaznice se mogu kupiti na ulazu u Eufrazijevu baziliku od 20 sati, a rezervacije su moguće na http://rezervacije-poup.hr. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan.

Koncerti u Eufrazijani odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum