NAJNOVIJEZAGREB

Koncert "Violinmusic4all" u izvedbi gluhih osoba u Muzeju Mimara

(Hina)

Kao dio hrvatskog projekta, "Violinmusic4all", utemeljenog na posebno osmišljenoj metodi koja podučava gluhe da nauče svirati violinu, u utorak će se u zagrebačkom Muzeju Mimara održati koncert koji će s jedinstvenim nastupima pokazati kako je i gluhim osobama moguće stvarati i izvoditi glazbu, što je davno dokazao Beethoven.

Projekt "Violinmusic4all" počiva na značajnoj inovaciji i predstavlja metodologiju učenja sviranja violine ne samo gluhim, već i djeci te osobama s mentalnim i fizičkim poteškoćama.

Jedna od ključnih kreatorica projekta je diplomirana violinistica i profesorica Renata Novoselec koja je osmislila metodu na temelju činjenice da violinu i njezine vibracije ljudi mogu osjetiti bez obzira na gluhoću, s obzirom na to da svaka nota ima svoju vibraciju - violina je u neposrednom kontaktu s tijelom i vibrira na ključnoj kosti.

"Sviranje violine oduvijek je bila jedna od onih aktivnosti kojoj je pristup imao uvijek netko drugi: profesori, glazbenici, polaznici glazbenih škola i fakulteta. S učenjem se kretalo u najranijoj mladosti te se podrazumijevalo da osoba ima dar sluha. Ovom inovacijom violina prestaje biti nemogući luksuz gluhih, a jedini preduvjet sviranja seli se sa sluha na želju za znanjem", ističe se na web stranici projekta.

Kako se objašnjava, radi se o znanju koje osim prvenstveno edukcijske svrhe ima snažnu terapeutsku notu, gdje se usmjeravanjem misli na proces sviranja sužava i centrira fokus osobe s poteškoćom u razvoju. "Za osobu koja svira, to znači smanjenje obrtaja misli, jasniji i bistriji um te opće smirenje", dodaje se.

Iako sviraču nečujne, vibracije koje glazba proizvodi izravno djeluju na krvožilni sustav, šaljući savršeno strukturirani slijed pomno odabrane glazbe kao frekvencijsku informaciju fizičkom tijelu. Tako ta metoda postaje terapija te platforma za razvoj, dokazujući kako su fizička ograničenja doista relativna.

Ovaj inovativni projekt  temelji se na umjetničko-glazbeno-istraživačkom opusu violinistice Renate Novoselec predsjednicom Europskog art centra Jastrebarsko, koja je osmislila metodu s posvetom gluhim i nagluhim osobama, kao i osobama s invaliditetom iz spektra autizma i pervazivnog razvojnog poremećaja te osobama s višestrukim zdravstvenim teškoćama.

U Mimari će nastupati Martina Marić (25), Antonia Čerkuć (26), Agata Ribić (7) i Đurđica Šakić (41), te Angel Naumovski (48), Lemary Vuletić (27) i Nedeljko Feljan (49).

Snažnu podršku projektu je, kao ambasador, dao proslavljeni violinist, maestro Julian Rachlin, kojemu su se  pridružili, kao ambasadori dobre volje, maestro David Danzmayr, svjetski kontrabasist i profesor, Gary Karr, Kazushi Ono, Louis Fantasia iz Los Angelesa.

Želja je pokretača projekta da osnuju institut koji bi pohađali gluhi učenici, koji bi jedini u svijetu provodio metodu Violinmusic4all, za što im je potrebna i potpora sponzora i prijatelja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam