in memoriam (1938. - 2022.)

KARLO PALISKA Preminuo velikan likovne umjetnosti iz Istre. Skroman, samozatajan i tih autor iznimno snažnog i važnog opusa. 

| Autor: Bojana Ćustić Juraga, Vanesa Begić
ISTRA - Karlo Paliska, Zrcalo vremena

ISTRA - Karlo Paliska, Zrcalo vremena


 Velikan likovne umjetnosti Karlo Paliska preminuo je prekjučer u Puli. Karlo Paliska zadužio je istarsku likovnu scenu. Svojim je stvaralaštvom zasluženo ušao u školske udžbenike kao častan primjer educiranog umjetnika čiji rad služi kao primjer i putokaz generacijama.

Karlo Paliska rođen je 8. listopada 1938. godine u Presiki kraj Labina. Grafički odjel u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu završio je 1959. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ive Šebalja 1965. godine. Osim slikarstvom, bavio se izučavanjem i obradom graditeljskog nasljeđa Pule.

Od 1973. godine priredio je četrdesetak samostalnih izložbi slika i crteža, od čega dvije retrospektive. Od 1996. godine sudjelovao je na više od 250 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu kao član ULUH-a i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Rijeke, i član Labinskih atelijera, čiji je bio i suosnivač, izlagao je na bijenalnoj izložbi Ars Histriae, na Salonu mladih i Zagrebačkom salonu, na porečkom Annaleu, pulskom Salonu, karlovačkom ZILIK-u, na izložbi Jugoslavenskog portreta u Tuzli, na izložbama Biennala akvarela Jugoslavije, na tematskim i problemskim izložbama, izložbama otkupa i donacija, s labinskim likovnim krugom na tradicionalnim Likovnim uzletima, na zagrebačkoj izložbi jugoslavenskog crteža, Bijenalu hrvatskog akvarela, Hrvatskom trijenalu akvarela u Slavonskom Brodu, Hrvatskom trijenalu crteža, rovinjskoj Likovnoj koloniji, Sajmu umjetnina u Rovinju, Otvorenom bijenalu crteža u Puli i drugim izložbama.

Djela Karla Paliske izložena su u javnim, profanim i sakralnim prostorima. Nalaze se u muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Svoja djela često je donirao za opće i ljudsko dobro. Za svoj rad primio je značajne nagrade i priznanja struke i likovne publike. O njegovom stvaralaštvu pisali su brojni povjesničari umjetnosti, povjesničari, novinari, književnici, pjesnici i umjetnici. Živio je i stvarao u Puli.

Uz svoju izložbu "Retrospektiva crteža 1981.-2010.", koja je bila 2012. otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli, u intervjuu za naš list u travnju te godine Karlo Paliska je našem suradniku Vedranu Šilipetru govorio o raznim aspektima svoga stvaralaštva, a poznato je da je Paliska bio vrlo samozatajan i da je rijetko davao intervjue.

- Nisam bilježio sve te životne pomake kroz koje sam prolazio, ali jedno je bilo konstantno prisutno, a to je velika želja da pronađem stvaraoca u sebi. Naime, Akademija ne garantira da će od vas napraviti umjetnika. To morate sami izboriti svojim radom i rezultatima. Dakle, bitan je angažman i unutarnji potencijal koji imate.

Osvrćući se na svoj tada više od četiri desetljeća bogat likovni rad, Paliska je 2012. kazao: "Kada danas pogledam unazad, ljudska figura zauzima počasno mjesto u mom stvaralaštvu. Upravo stoga što sam najviše svojih radova posvetio ljudskom liku, mogu se svrstati među figurativce na današnjoj likovnoj sceni. Kada malo bolje promislim, to je možda i nebitno jer umjetnik stvara radi likovnog teksta te nije toliko bitno je li likovno djelo apstraktno ili figurativno. Bitno je da svojim unutarnjim likovnim bićem govori novim i originalnim jezikom."

Uz odlazak ovog velikog i samozatajnog umjetnika bilježimo i njegove riječi koje svjedoče o stvaralačkom duhu ovog autora: "Svaka umjetnost zapravo izražava stanje duhovne klime svoga vremena. Duboko vjerujem da se i tim novim tehničkim alatima može izraziti i na novi način progovoriti o ljudskoj egzistenciji. Sloboda je za umjetnika bitan čimbenik da može bez ikakvih predrasuda stvarati sliku svijeta."Karlo Paliska

Gorka Ostojić Cvajner: Bio je uvijek odmaknut od banalnosti, ovlašnosti i svih zala ljudskog roda

"Karlo Paliska jedan je od najistaknutijih likovnih umjetnika po korijenima iz Labina, po edukaciji iz Zagreba i svijeta, po radu i intelektualnom pregnuću iz Pule i Istre, koji je sebi po unutarnjoj vokaciji odredio biti trajnim stanovnikom tamnih zona u kojima zapitanost, tjeskobnost, strepnju i strah na jednak način zrcale njegovi likovi koliko i mizanscena. Bio je s nama, uvijek odmaknut od banalnosti, ovlašnosti i svih zala ljudskog roda od 1938. godine kada je sa sobom ponio uzdušje rodnog kraja, prenijevši ga kao fragilan dječarac u godine stručne izobrazbe u zagrebačku školu i na Akademiju.

Iz te je popudbine u svoju autorsku i autonomnu stilnost ponio odjeke Motikine delikatnosti i tišine, Kinertovsku nervaturu crteža, nadograđujući stečeno bogatstvo Šebaljovskom poetikom. Na tim sjajnim temeljima gradio je svoju osobnu i osebujnu karizmu umjetnika, ali i vrhunskog intelektualca koji je profesionalno, poznavanjem urbaniteta i arhitektonskog nasljeđa Pule, zastupao grad i građansko, suprotivo vidno banalnom i vulgarnom.

Kao iznimno suptilan, misaon i samozatajan umjetnik, u sebi je krio ekstremno angažiranog čovjeka. O tome svjedoče sva njegova crtačko-slikarska pregnuća i sve njegove izložbe, kao memento za sutra", kazala je povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Gorka Ostojić Cvajner.

 Dr. sc. Berislav Valušek: Napustio nas je istarski i hrvatski likovni velikan!

"Napustio nas je istarski i hrvatski likovni velikan! Da je živio u Zagrebu, Italiji, Austriji… recepcija njegovih djela bila bi veća, snažnija i intenzivnija, ali time ni na koji način ne umanjujemo autorovo značenje unutar istarskog i hrvatskog suvremenog umjetničkog stvaralaštva.

Monografija Karlo Paliska, objavljena 2000. godine, (i) kao prateći katalog većih ili manjih retrospektivnih izložbi održanih u Labinu, Puli, Motovunu, Zagrebu…, na trenutak je osvijetlila tek dio Paliskinog univerzuma, njegovih slika i crteža koji su nakon toga ponovo utonuli u samozatajnu izolaciju ateliera.

U duhu umjetnikove izjave ''Slika je moja unutrašnja slika, moja sudbina'' opraštamo se od Karla Paliske koji je sada u potpunosti uronjen u svoju sliku kao sudbinu", kazao je dr. sc. Berislav Valušek, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar.

 Mladen Lučić: Bio je istinski inovator umjetničke misli na ovim prostorima

"Otišao je još jedan velikan likovne misli. Karlo Paliska bio je tih i samozatajan umjetnik kojeg nisu odviše zanimala trendovska, a još manje društvena previranja na likovnoj sceni. Izbjegavao je sve ono što, po mišljenju naše zajednice, donosi uspjeh, jer ga je on svojim izričajem odavno postigao. To što ta ista zajednica za njegovu umjetnost nije pokazivala adekvatni interes bio je njen, a ne njegov problem. Pohađao je Školu za umjetnost i obrt u Zagrebu gdje mu je jedan od profesora bio Antun Motika, a vrijeme će pokazati njihovu umjetničku i sudbinsku povezanost. Oba su umjetnika bili istinski inovatori umjetničke misli na ovim prostorima koji za života nisu dobili relevantnu kritičku valorizaciju svog stvaralaštva, primjerena društvena priznanja, a kamoli širu prepoznatljivost svojeg stvaralaštva. Paliskin opus zasigurno nije prošaran vedrinom, bezbrižnošću i lakoćom, već je natopljen bremenitosti vremena kojeg je živio i osobnih traumatskih iskustva, oporom egzistencijalističkom misli i distopijskim vizijama. On predstavlja inventivnu autorovu sintezu informelskog izraza Wolsovske provenijencije, ekspresionističkih iskustava od Noldea do Rhotka i De Kooninga, Picassovske maštovitosti i smisla za kompozicijsku inverznost, Giaccomettijevskog figuralnog minimalizma, konstruktivističkih iskustava ruske avangarde i Kleeovske linearne konstrukcije. Na tim iskustvima modernizama prošlog stoljeća, a vođen osobnom invencijom i kreativnosti, Karlo Paliska stvorio je autentičan likovni izraz zaokružen kromatskim nijansiranjem zagasite palete koja pridonosi njegovoj specifičnoj estetici koja je bila i ostala u službi duboke humanističke misli s jasnom porukom o mogućem kraju civilizacije", rekao je Mladen Lučić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar.

 Eros Čakić: Uvelike je utjecao na kulturu naše sredine

"Kao kolega i štovatelj rada Karla Paliske, iznimno sam pogođen njegovim odlaskom. Nedavno smo krenuli i s pripremama za retrospektivnu izložbu Karla Paliske koja bi se trebala upriličiti u povodu Dana grada Pule. Izložbu, nažalost, protekle dvije godine nismo mogli održati zbog dobro poznate situacije s koronavirusom, no nadam se da će ove godine doći do njezine realizacije. Osobno smatram da je Paliska jedan od najznačajnijih umjetnika na području Istre, malo je umjetnika takvog kalibra. Doživljavao sam ga kao povučenog, samozatajnog, no u stanju kreirati sjajna djela. Zajedno sa suprugom Verom Kos Paliska bio je jedan od stupova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, nikada mu nije bilo teško nešto napraviti, pomoći. Zbirka umjetnina Grada Pule ima i njegova djela, od crteža do slika. Pitam se, a to nije samo fraza, hoćemo li znati vrednovati i prepoznati ljude s kojima smo živjeli, Paliska je bio jedan od najvećih. Osim vještine, imao je i slikarskog duha i duhovitost, njegovo slikarstvo moglo je biti ironično, cinično, uvijek je bilo i angažirano, s puno poruka…Ono što je on radio treba gledati i s ljudske i s umjetničke strane. S jedne strane bio je toliko samozatajan i skroman, a napravio je toliko kvalitetnih djela i uvelike je utjecao na kulturu sredine. Dok je bio zaposlenik u Gradu Puli, bio je zadužen i za obnovu fasada i ovdje je napravio jako puno. Zahvaljujući njemu možemo i prepoznati Pulu na pravi način. Za mene je njegov odlazak i poput osobnog gubitka, kazao Eros Čakić, voditelj Zbirke umjetnina Grada Pule i Gradske galerije Pula.

 Vladimir Torbica: Velik gubitak za istarsku kulturnu scenu

"Odlazak Karla Paliske predstavlja velik gubitak za istarsku kulturnu scenu. On je svojim umjetničkim radom obilježio likovnu scenu, ali ne samo nju: Karlo Paliska bio je i istaknuti kulturni djelatnik. Sudjelovao je u osnivanju Labinskih atelijera, proučavao istarsko kulturno nasljeđe, važan je i njegov humanitarni rad, a njegovo dugogodišnje likovno djelovanje okrunjeno je monografijom objavljenom u izdanju HDLU-a Istre. Njegovo je slikarstvo osebujno i autentično zbog njegovog tematiziranja sakralnog i profanog, a posebno zbog načina na koji govori o suvremenosti suprotstavljajući svoju intimu i okružje. Otišao je istarski kulturni velikan", kazao je Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

 Milan Marin: Izgubili smo velikog umjetnika

"Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre izgubilo je svog dugogodišnjeg člana, Karla Palisku, iznimnog slikara i velikog čovjeka. Kao autor nesumnjive kvalitete i osebujnog likovnog izraza bio je zapažen i prisutan u svim projektima HDLU-a Istre   Njegov smo rad svi cijenili i poštovali ga kao uzor kome treba težiti. Karlo je bio jako aktivan i plodan autor. HDLU Istre izgubio je svog vrijednog člana, ali smo svi mi kao zajednica izgubili puno više, izgubili smo velikog umjetnika, jednog od velikana kojeg je iznjedrila istarska zemlja. HDLU Istre održat će komemoraciju, a točan datum bit će objavljen uskoro. U ime svih članova HDLU-a Istre iskrena sućut obitelji Paliska, kazao je Milan Marin, predsjednik HDLU-a Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater