SPLIT

Kako rastu djeca u splitskom GKL-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijera predstave "Kako rastu djeca?" nastale po poeziji Grigora Viteza i dramaturškoj obrati Belmonda Miliše, premijerno će biti izvedena u subotu, 6. ožujka u splitskom Gradskom kazalištu lutaka. 

Redatelj je Bojan Brajčić, glumac i apsolvent režije za zagrebačkoj ADU, koji u predstavi potpisuje i glazbu.

Kako najavljuju iz kazališta, Vitezov poetski svijet djetinjstva najmlađima će donijeti glumac Franjo Đaković igrom, naracijom, sviranjem, pjevanjem i korištenjem elemenata kamishibai teatra, tradicionalnog japanskog putujućeg kazališta.

"Pred autorskim timom ove predstave kojom smo željeli prije svega donijeti Vitezove stihove na scenu, nije bio lagan zadatak. Poezija je divna, ali djeca na sceni žele priču i igru; priču koja ima početak, zaplet i rasplet", rekao je Miliša objasnivši da su se odlučili poigrati značenjem pjesnikova prezimena pa je u priči glavni junak dječak koji želi postati vitez.

"Pažljivim izborom pjesama pokušali smo prikazati i razvojne faze djeteta od dojenačke dobi sve do odrastanja. Svaka od pjesama tako ilustrira jedan korak ka odrastanju, a između tih poetskih ilustracija pratimo nevolje i uspjehe jednog dječaka na putu prema cilju. Poetsko i prozno stapaju se tako u jedinstvenu priču kao što to mora biti. Bilo bi lijepo poučiti djecu dok se otvor mirnog zdenca u kojem stih može odjeknuti snagom praska ne zatvori, kako su poezija i proza života dva imena iste tajne", ističe Miliša.

U kazalištu napominju da uz strogo poštivanje epidemioloških mjera za publiku, Gradsko kazalište lutaka Split  u aktualnoj sezoni izvodi pretežno predstave manje forme, s jednim, dva ili tri glumca, trudeći se osigurati visoku razinu sigurnosti umjetnicima na sceni i ostalim djelatnicima. Monoigra "Kako rastu djeca" svojom se formom uklapa u takav koncept sezone, a zbog jednostavne scenografije mobilna je i pogodna za izvođenje u nekazališnim kao  i na otvorenim prostorima, dodali su.

Scenografiju, kostim i ilustracije predstave osmislila je Tina Vukasović, a oblikovanje svjetla potpisuje Lucijan Roki.

Nakon premijere u subotu, predstava će od ponedjeljka 8. ožujka igrati svakodnevno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini