NAJNOVIJENOVIGRAD

Jubilarno 30. izdanje kreativnog rada: "NOVIGRADSKO PROLJEĆE" POSVEĆENO SVJETLU

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Krajnji cilj manifestacije je prepoznati i omogućiti djeci da izraze svoje talente iz jezičnog ili drugog umjetničkog područja i tako ostvare svoje najveće potencijale i kreativni domet te, jednoga dana, i svoje mladenačke snove

U svjetlom je tonu započela jedinstvena manifestacija za djecu i mladež, jubilarno 30. "Novigradsko proljeće" i 44. Škola dječjeg stvaralaštva Republike Hrvatske, koja se do 13. travnja održava u OŠ Rivarela i TOŠ Novigrad na radionicama nepresušnog dječjeg stvaralaštva na zadanu temu "Svjetlo". Tijekom sedmodnevnog kreativnog rada, sudionici razrađuju izražajna sredstva karakteristična za pojedina kreativna jezično-umjetnička područja: riječ, zvuk, slika i pokret.

Jedinstvena škola

U hrvatskom obrazovnom sustavu ne postoji model po kojem bi se talentiranu djecu usmjeravalo i poticalo da jednoga dana za svoju životnu profesiju odaberu upravo ono u čemu su najkreativniji i najbolji. "Novigradsko proljeće", i sve radionice kroz koje djeca prolaze, imaju iznimnu važnost za njihove kasnije životne odabire. Stoga je krajnji cilj "Novigradskog proljeća" prepoznati i omogućiti djeci da izraze svoje talente iz jezičnog ili drugog umjetničkog područja i tako ostvare svoje najveće potencijale i kreativni domet te, jednoga dana, i svoje mladenačke snove. Ovo je prva i jedina takva Škola u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Ovogodišnja je Škola stvaralaštva okupila 320 djece polaznika te 40 kreativnih učitelja iz cijele Hrvatske koji sudjeluju u 21 radionici iz područja: riječi, zvuka, slike i pokreta.

Posebni gosti

Posebni gosti, šest učenika i dva učitelja, dolaze iz Francuske, iz La Reolea, grada pobratima Novigrada, a jednako tako i šest učenika te dva profesora iz talijanskog Sacilea, također pobratimljenoga grada Novigrada.

Već sam čin kreativno-profesionalnog otvorenja jubilarne manifestacije u subotu navečer u Sportskoj dvorani potvrdio je činjenicu da su i mnogi današnji renomirani slikari, pjevači, modni dizajneri, scenografi te umjetnici i stvaraoci raznih profila, ostvarili svoje prve umjetničke korake baš na "Novigradskom proljeću", kojemu se i danas rado vraćaju.

Na svečanom otvorenju sudjelovali su županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, zamjenica gradonačelnika Grada Novigrada Sonja Šikanić, članovi Upravnog odbora Škole stvaralaštva - "Novigradsko proljeće" i njegova predsjednica Maja Zrnčić, Miroslav Mićanović iz Ministarstva kulture RH, AZOO, Davorka Parmač, ravnteljica OŠ Rivarela i tajnica Škole stvaralaštva. Na toj je svečanosti upućena i zahvala, a sudionici su se prisjetili osnivača i utemeljitelja Škole stvaralaštva prof. Mirku Todoriću.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam