ZAGREB

Izložba Luke Kedže, "Tko tu živi dva" u Galeriji Karas

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Otvorenjem izložbe Luke Kedže, "Tko tu živi dva", koja se temelji na slojevitoj prostornoj instalaciji, zagrebačka Galerija Karas 2. ožujka počinje svoju  izlagačku sezonu 

Riječ je o svojevrsnom arhivu odbačenih predmeta, pronađenih u neposrednoj umjetnikovoj okolini, u kompleksu bivšeg tvorničkog kompleksa Paromlin, napominje se u najavi, dodajući da autor, pristupajući procesu i postavu arhivski, reciklažno i reinterpretativno, u svojim umreženim skulpturama stvara hibride postinternetskog doba.

Po riječima autorice predgovora Nike Šimičić, ti predmeti sami po sebi imaju svoju povijest i memoriju, no transmutacijom, izmještanjem iz izvornog konteksta te reinterpretacijom, oni dobivaju novi život, redefiniraju svoje značenje, i postaju hibridna scenografija – intiman, poetičan prostorni imaginarij nekog neimenovanog stanara. 

"U tom smislu, upravo prostor Galerije Karas, koja svojim izgledom i rasporedom prostorija podsjeća upravo na omanji stambeni prostor nekog imaginarnog stanara, idealan je za prezentaciju ovakvog tipa rada", napominje.

Šimičić smatra kako sakupljačka praksa i ideja reciklaže snažno progovaraju o svijesti autora o ograničenosti resursa kojima raspolažemo te o načinu na koji njima raspolažemo, što je aktualna i važna tematika svojstvena umjetničkom angažmanu cijele generacije umjetnika.

Luka Kedžo (1986., Dubrovnik) diplomirao je 2011. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu studij Snimanja, a 2014. magistrirao na istoj akademiji studij Fotografije. Dobitnik je nagrade za najboljeg mladog autora na 46. Zagrebačkom salonu (2011.), Franco Jesurun nagrade na Trieste Contemporanea, Trst (2015.), te grand Prixa 33. Salona mladih u Zagrebu (2016.)

Izlaže od 2010. na skupnim, a ovo njegovo, peto samostalno predstavljanje, može se pogledati do 14. ožujka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini