ZAGREB

Izložba "Ivica Malčić : Zoran Pavelić - Koncept slike : slika koncepta" u NMMU

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Ivica Malčić : Zoran Pavelić - Koncept slike : slika koncepta", koja usporedno predstavlja dvojicu umjetnika, otvorena je u srijedu navečer u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti (NMMU).

Paralelno predstavljanje dvojice umjetnika koji polaze koncepcijski sa suprotnih polazišta - Ivica Malčić s pozicije tradicionalne likovnosti, a Zoran Pavelić postkonceptualne umjetnosti, publici otvara pogled na temeljna kulturološka pitanja: što je i što bi danas trebala biti umjetnost, a posebno slikarstvo, koja je pozicija umjetnika i kakav je s umjetnikove strane pogled na konstrukt kustos – institucija – publika o kojem ovisi njegova egzistencija, ističu iz Muzeja.

Autori koncepcije i postava izložbe su ravnatelj NMMU Branko Franceschi i muzejski savjetnik i voditelj zbirke slikarstva od 1945. Željko Marciuš.

Izložbu je otvorila izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Mirna Rudan Lisak, stručna savjetnica za muzejsku djelatnost u Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, istaknuvši da izložba oduševljava dijalogom razvijenim u mnogim smjerovima.

"Večeras kao da putem umjetnosti slavimo dualizam, jer izložbom su dva autora, ujedno kustosa, sjedinila dva umjetnika kako bi njihovi radovi međusobno mogli komunicirati. Tako su na najljepši mogući način putem umjetnosti uspostavljeni novi odnosi i veze, stoga ne čudi da se čak i naslov izložbe zrcali ne bismo li se kretali od koncepta slike prema slici koncepta, pozvani kao publika uspostaviti konačni dijalog s izložbom u cjelini", rekla je Rudan Lisak.

U sklopu otvorenja Zoran Pavelić izveo je performans "Tražim mentalnu konstrukciju za svoje novo tijelo". 

Izložba ostaje otvorena do 28. kolovoza, a prati je dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s tekstovima povjesničara umjetnosti Branka Franceschija i Željka Marciuša. Dizajn kataloga potpisuje Ana Zubić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater