ZAGREB

Izložba hrvatskog dizajna ove godine prvi put u svojoj povijesti online

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba hrvatskog dizajna, manifestacija koja već 21 godinu dokumentira najbolje recentne dizajnerske projekte u Hrvatskoj, otvara se 27. listopada, zbog pandemije koronavirusa prvi put u svojoj online verziji.  

S obzirom na posebne okolnosti, kao i potresom uzrokovana oštećenja u  Muzeju za umjetnost i obrt, gdje se inače održava, glavnina izložbe održat će se na novoj online platformi Izložbe hrvatskog dizajna.

Predstavit će se 294 dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine, među kojima će tri biti nominirana za Veliku nagradu HDD-a, a ostali se natječu za pojedinačne nagrade i posebna priznanja u pripadajućim kategorijama.

Svi predstavljeni radovi ulaze u konkurenciju za Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva, najprestižnije domaće strukovne nagrade u području dizajna koje se dodjeljuju u 8 profesionalnih i 8 studentskih kategorija.

Najbolji će biti predstavljeni i na Izložbi nagrađenih radova u MUO u studenome ove godine, uz svečanu dodjelu nagrada i promociju novog izdanja Pregleda hrvatskog dizajna.

Za izložbu se prijavilo ukupno 497 radova, od kojih je Selekcijska komisija odabrala 294, od toga 247 profesionalnih i 47 studentskih radova.

"To je dosad, od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održane 1999. godine, najobimnija selekcija napravljena u sklopu ovog bijenalnog izložbenog projekta", ističe se u najavi.

Izložba hrvatskog dizajna okuplja dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerskog djelovanja, uključujući dizajn vizualnih komunikacija i grafički dizajn, industrijski dizajn, dizajn ambalaže, dizajn prostornih intervencija i sustava, dizajn interakcija i elektroničkih medija, kritički, odnosno konceptualni dizajn, modni i odjevni dizajn.

O odabiru radova i nagradama odlučuje Selekcijska komisija i Međunarodni ocjenjivački sud: Sanja Bachrach Krištofić, Karlo Kazinoti, Željko Serdarević, Svjetlana Despot, Marko Pavlović, Lea Vene, Vedran Židanik, Bojan Hadžihalilović (BiH) i John L. Walters (UK).

Ovogodišnje kategorije su Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski / produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Cjeloviti projekt / proizvod te Koncept / inicijativa / kritički dizajn.

Posebna Nagrada HDD-a za životno djelo ove će godine biti dodijeljena industrijskoj dizajnerici Blaženki Kučinac.

Najboljem radu u selekciji za Izložbu hrvatskog dizajna 19/20 dodijelit će se i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva.

Tiskana publikacija Pregled hrvatskog dizajna 19/20 na oko 300 stranica predstavlja radove selektirane za izlaganje u sklopu bijenalne izložbe. Uz detaljan prikaz selektiranih radova izdanje donosi eseje i intervjue domaćih i međunarodnih stručnjaka u području prakse, kritike i teorije dizajna o tekućim te o metodološkim, društvenim i kulturnim aspektima same dizajnerske prakse, a predstavljaju se i aktivnosti HDD-a između dvije izložbe.

"Dvojezične publikacije Pregled hrvatskog dizajna nastoje da se sadašnji trenutak hrvatskog dizajna kontekstualizira, kritički propita i arhivira", napominju iz Hrvatskog dizajnerskog društva.

Online izložbu i novu bazu podataka suvremenog hrvatskog dizajna oblikovala je Marina Jukić, programirao Emanuel Blagonić, autorica vizualnog identiteta je Tina Ivezić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater