ZAGREB

Izložba Glorije Lizde "Postajanje" u zagrebačkoj Galeriji Događanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Fotografski festival Organ Vida u svojoj godini stanke predstavlja samostalnu izložbu Glorije Lizde "Postajanje", koja se otvara u utorak, 21. siječnja u zagrebačkoj Galeriji Događanja.

Umjetnica se u svom se fotografskom radu bavi temama ljudskih odnosa, sjec´anja i identiteta, propitujući svijet u kojemu živimo, što je slučaj i s njezinom izložbom "Postajanje".

Petra Šarin, kustosica izložbe, u najavi izložbi upućuje na sadržaje koje Lizde ovaj put propituje kroz ženski pogled na povijesne i suvremene zadatosti, ceremonije u kojima žene sudjeluju, profesije kojima se bave, smisao donošenja djece na svijet kakav je ovaj danas, tko je žena - anđeo, demon, inspiracija, glumica.

"Što znači postajanje majkom kao oblik političke subjektivizacije u doba neoliberalnog kapitalizma, tržišnog fundamentalizma, sveopće krize, sveprisutne eksploatacije, permanentnog rata i diskriminatornih i nasilnih režima seksizma, homofobije i rasizma, to jest društveno-ekonomskih relacija koje se pokazuju kao fundamentalno nepravedne", ističe se u predgovoru izložbe, koja će biti otvorena do 4. veljače.

Glorija Lizde rođena je 1991. u Splitu. Završila je preddiplomski studij Filma i videa pri Umjetnicˇkoj akademiji u Splitu te diplomski studij Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Dosad je imala šest samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su Being/Seeing (QUAD Gallery, UK), Parallel Intersection Lisboa, Država u krevetu (Galerija umjetnina Split), Nova imena (ULUPUH), ISPIT 2015 (Galerija SC) te Rovinj Photodays 2016 (Muzej za umjetnost i obrt Zagreb).

Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika te dobitnica Dekanicˇine nagrade za rad na seriji fotografija F20.5.

Galerija Događanja Centra kulture na Peščenici osnovana je početkom osamdesetih godina kada su ondje izlagali eminentni umjetnici poput Kožarića, Stilinovića, Delimar, Kumbatović, Glihe, Artukovića.

Tijekom devedesetih njen se rad gotovo ugasio, no 2009. počinje s programskom reformom s ciljem vraćanja počecima, kada je bila centar suvremenih likovnih zbivanja. Danas okuplja autore mlađe i srednje generacije suvremenog likovnog stvaralaštva.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini