ZAGREB

Izložba A. Saške Mutić o klaunovima u Pogonu Jedinstvo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Klaun/Clown" fotografkinje A. Saške Mutić otvara se u subotu, 15. siječnja, u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, u organizaciji Izložbenog salona Izidor Kršnjavi, Škole za primijenjenu umjetnosti i dizajna.

Kako se napominje u najavi, klaun je naše primarno, najiskrenije, najautentičnije 'ja', on izgovara svoje osjećaje na glas, kritizira nepravedne te se žestoko buni protiv nepravde, a pogrešno je shvaćanje da su to likovi namijenjeni djeci.

"Proces klaunova sazrijevanja dugotrajan je, složen i nerijetko bolan i mukotrpan proces. Osoba koja 'budi' klauna u sebi treba biti voljna odbaciti sve inhibicije, izvrnuti samoga sebe 'kao rukavicu' i prepoznati najiskreniji dio sebe. Živjeti kao klaun nije lako ali nije bez benefita", dodaje se.

Autorica izložbe je, fotografirajući i upoznajući klaunove godinama, došla do spoznaja koje su neminovno probudile i njezinog vlastitog klauna, a radeći na ovom projektu spoznala je kako je klaun kao pojava i forma primjenjiv u mnogim situacijama i prigodama pogotovo ako se "izvuče" iz konteksta. 

Stoga ona svoje klaunove izrezuje iz pozadina i nudi ih kao "naljepnice" koje mogu spadati u bilo koji prostor i bilo koju situaciju.

A. Saška Mutić studij fotografije završila je u San Diegu, SAD. Dugi niz godina radi kao slobodni umjetnik fotografirajući primarno teatar I glazbena događanja, te izlaže na samostalnim I skupnim izložbama u SAD-u, Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj. Od 2020. Predaje fotografiju na ŠPUD-u te Sveučilištu Algebra u Zagrebu.

Njezina zagrebačka izložba će biti otvorena do 20. siječnja, a ulaz je slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom