VINKOVCI

Ivana Šojat predstavila roman o vinkovačkom željezničkom kolodvoru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića u srijedu je predstavljen roman osječke književnice Ivane Šojat "Štajga ili put u maglu", koji je posvećen vinkovačkome željezničkom kolodvoru, a knjižni materijal pretvoren je i u uspješnu kazališnu predstavu.

Predstava "Štajga" u režiji Jasmina Novljakovića premijerno je izvedena u Gradskom kazalištu Joze Ivakića krajem siječnja prošle godine, a obuhvaća povijesni prikaz života vinkovačkoga željezničkog kolodvora poznatog među Vinkovčanima i pod nazivom "štajga", kao i obitelji i života brojnih Vinkovčana kojima je kolodvor bio socijalno i ekonomsko, pa i životno ishodište.

Predstava je do sada dobila niz priznanja publike i kazališne kritike, a pozvana je i na ovogodišnje Marulićeve dane te niz drugih festivala.

"Moj djed bio je vezan uz željeznicu i ja sam jako puno vremena kao mala provela na željeznici i uz željezničare na osječkom kolodvoru, tako da mi je to okružje vrlo dobro poznato. Željeznica je muški svijet i uvijek ću pamtiti miris kolomasti i kada sam počela raditi na romanu sve mi se to počelo vraćati. Čak i ono što sam mislila da sam zaboravila", kazala je Ivana Šojat.

Po njezinim riječima, u roman je utkan niz autobiografskih elemenata, a onda je uz pomoć pojedinih Vinkovčana dobila širu sliku te su u roman ubačeni neki mitski vinkovački likovi bez kojih Vinkovci, kako je kazala, ne bi bili to što jesu, poput pankera Satane Panonskog, Gorana Bare i Plaćenika.

"Što sam više kopala spoznala sam da priča o Vinkovcima kao nekakvom centru 80-tih godina 20. stoljeća nije bila samo prenemaganje. Vinkovci su u ono doba doista bili centar u kojem je bujao rock i cijela rock scena je krenula iz Vinkovaca", rekla je Šojat dodajući kako je dane provodila sjedeći na osječkom kolodvoru upijajući atmosferu i specifične mirise.

Šojat je također ocijenila kako je roman o vinkovačkom željezničkom kolodvoru i simbolični prikaz svega onoga što se od Domovinskog rata dogodilo Vinkovcima kroz koje su prije rata prolazili svi mogući vlakovi od sjevera prema jugu i istoka prema zapadu.

"Rat je uvijek tragedija i donosi nesreću, ali naši vlastodršci nažalost, nakon rata nisu učinili ništa da se promet vrati na vinkovački željeznički kolodvor koji je nemarom doveden na današnje, niske grane, a njime su uništene i tisuće obitelji", navela je Ivana Šojat.

Pored autorice, u predstavljanju romana "Štajga ili  put u maglu" sudjelovali su i Seid Serdarević, glavni urednik Frakture u čijem je izdanju roman tiskan, redatelj Jasmin Novljaković te ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić.


 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini