Unatoč pandemiji i otkazivanjima, objavljena vrijedna djela

ISTARSKA KNJIŽEVNA SCENA U 2020.: Monte Librić i književne promocije u novom okruženju, a nove knjige objavili Biletić, Načinović, Milohanić, Pokrajac Papucci…

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Monte Librić je uz novi termin imao i novu adresu - pulski Park Petra Krešimira IV., nadomak Dvojnih vrata (Snimio: Hassan Abdelghani)

Monte Librić je uz novi termin imao i novu adresu - pulski Park Petra Krešimira IV., nadomak Dvojnih vrata (Snimio: Hassan Abdelghani)


Iako je godina za nama bila vrlo teška, uz odgađanje brojnih manifestacija, a među njima i najvažnije za sve ljubitelje pisane riječi - Sa(n)jma knjige u Istri, proteklih 12 mjeseci objavljene su i zanimljive knjige.

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika obilježio je svoju 30. godišnjicu neprekidnog rada i djelovanja uz bogatu izdavačku djelatnost, časopis Nova Istra proslavio je svoj 25. rođendan, a i edicija Istra kroz stoljeća dobila je novi život s novim djelima.

Ljetni književni susreti

Festival dječje knjige Monte Librić održan je u parku preko puta Circola u kasnoljetnom terminu, a književni susreti tijekom ljetnih mjeseci u organizaciji Kluba&Knjižare Giardini 2 održavali su se u caffe baru Dvojka uz gostovanje značajnih književnih imena.

Ostalih književnih programa u cijeloj Istri, kao i tijekom Mjeseca hrvatske knjige, bilo je puno manje nego inače zbog pogoršane epidemiološke situacije, a odgođeni su i Pulski dani eseja, jer se taman dan prije njihova održavanja uvelike pogoršala epidemiološka situacija.

"Karakol je gol" naslov je slikovnice Tatjane Pokrajac-Papucci uz crteže Davida Ivića koja je objavljena pri Istarskom ogranku Društva hrvatskih književnika. Tekst je 2018. godine nagrađen prvom nagradom na međunarodnom 4. Festivalu dječje umjetnosti u Sarajevu kao najbolja bajka. Pokrajac-Papucci vrsna je autorica za djecu, koja svojim djelima uspijeva zaintrigirati dječje interese, potaknuti maštu, uz uvijek prisutnu didaktičku komponentu, a prekrasne ilustracije Davida Ivića itekako se dobro slažu s tekstom stvarajući zanimljivu, šarenu i poučnu cjelinu.

Među naslovima Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika spomenimo i prepjev pjesama Simonea Mocennija Becka na hrvatski zahvaljujući umijeću vrsne prevoditeljice Ljiljane Avirović. Taj je ogranak, kao i ranijih godina, bio vrlo aktivan te su objavljene brojne knjige, a svakako je hvalevrijedna i suradnja te novi život edicije Istra kroz stoljeća. Objavljeni su naslovi Jelene Lužina ("Pulski eseji" u Istri kroz stoljeća) i Milorada Stojevića ("Človik ohne Sprache"), kao i Monografija Čakavskoga sabora (Istra kroz stoljeća), djelo Jare Zemana ("Pula - izgubljeni zavičaj", za Istru kroz stoljeća, u prijevodu s njemačkog).

Čovjek u svome vremenu

Nadalje, u izdanju "Istre kroz stoljeća", XIII. kolo objavljeno je djelo "Mario Kalčić - Čovjek u svome vremenu", što donosi autorske tekstove i sjećanja suvremenika, a u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika Pula i Čakavskog sabora Žminj. Mario (Marijan) Kalčić bio je esejist, urednik, publicist, javni i kulturni djelatnik (Regulići kraj Barbana, 24. VIII. 1934 - Pula, 15. VII. 1986).

Prije godinu dana iznimno se brojna publika, radi koje se morao proširiti prostor promocije, okupila u pulskom Klubu hrvatskih književnika "Dr. sc. Ljubica Ivezić" kako bi odala počast pokojnoj pulskoj književnici Nadi Grubišić (1954. - 2018.). Povod je bila mjesečna tribina Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika na kojoj su predstavljene dvije zbirke pjesama Nade Grubišić "Gibraltar" i "Magnesium Beach", koje su objavljene posthumno.

Remiđo Sošić, cijenjeni čakavski pjesnik koji živi u svom rodnom Rovinjskom Selu, lani je zbirkom odabranih pjesama objedinjenih pod nazivom "Težak i po" okrunio svoje, više od 40 godina dugo književno stvaralaštvo.

Historabilije Miroslava Bertoše

"Historabilije XVI.-XVIII. stoljeća. Mali svijet Istre u doba Venecije" naslov je knjige Miroslava Bertoše, koja je ugledala svjetlo dana u biblioteci Trag vremena u sklopu Susreta na dragom kamenu. Za ovu je knjigu Bertoša dobio nagradu "Mate Balota" pretprošle godine.

"Bertoša ostaje majstor nalaženja dokumenata iz labirinta višekratno pretraženih arhiva kao doživljenih slika stvarnosti koje žive bezvremenski snagom neposrednosti i pojedinačnosti. Pa i preko obzora historiografije, Bertoša i književnim darom tvori taj osebujan istarski panoptikum, a time i ljudski univerzum; nažalost, to često podsjeća na fresku plesa mrtvaca iz Berma, samo proširenu na čitave slojeve istarskog ljudskog i socijalnog resursa", piše u predgovoru knjige Antun Vujić.

Poznati istarski i hrvatski književnik Tomislav Milohanić nedavno je u izdanju Male knjižnice Društva hrvatskih književnika objavio pjesničku zbirku "Svjetlokazi". Riječ je o pjesničkim uradcima pisanim dijalektom zapadne obale Istre te hrvatskim književnim jezikom.

Vrsna istarska pjesnikinja sa zagrebačkom adresom Evelina Rudan u pjesničkoj zbirci "Smiljko i ja si mahnemo" još jednom se predstavila kao iznimna autorica, ali slobodno možemo reći da je to njezino najbolje i najzrelije djelo. Svaka pjesma u ovoj knjizi započinje istim stihom, jednakim naslovu zbirke.

Dr. Boris Domagoj Biletić nedavno je u Crnoj Gori objavio pjesničku zbirku, izbor iz poezije "Možda ovo ne dolazi iz krvi".

Daniel Načinović, pulsko-labinski pjesnik, književnik, prevoditelj, publicist i kantautor objavio je pjesničku zbirku naslovljenu "Akordature". Sam je autor rekao da je naslovom ove knjige naznačena poetska potraga, akordacija, za skladom u komunikaciji između čovjeka i pojmova racionalnog i emotivnog iskustva.

"A ritroso nel tempo" (Natrag u prošlost) naziv je knjige rovinjske autorice Mirelle Malusa', koja donosi odabir njezinih eseja i kulturno-umjetničkih članaka objavljenih između 1987. i 1997. godine. Mirella Malusa' vrsna je rovinjska književnica, senzibilna pjesnikinja, čiji je rad priznat, prepoznat i valoriziran, kako onaj pjesnički tako i onaj esejistički.

Monografije, studije, zbornici

Odsjek za glazbenu pedagogiju, preteča nekadašnjeg studija Glazbenog odgoja osnovanog davne 1965. godine, u prošloj akademskoj godini obilježio je četrdesetu obljetnicu visokoškolskog glazbenog obrazovanja u Puli. Koliko je to danas atraktivan i uspješan studij govori i monografija pod nazivom "Glazbeno obrazovanje izvan okvira" koju su uredile izv. prof. dr. Lada Duraković i izv. prof. dr. Sabina Vidulin.

U izdanju Centra za povijesna istraživanja objavljena je i studija Paole Delton "I costumi popolari dell'Adriatico orientale" (Narodna nošnja istočnog Jadrana), te tradicionalna izdanja Atti i Quaderni. I razni zbornici s književno-povijesnih susreta ugledali su svjetlo dana, od laniškog, pa se do onog buzetskog, labinskog, barbanskog, bilo je tu i knjiga vrijednih istarskih autora, uspjeha pjesnika koji stvaraju haiku uratke…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini