NAJNOVIJENEVJEROJATNO UMIJEĆE JEZIKA

IGOR GRBIĆ predstavio knjigu eseja "Mrvice s gozbe"

FOTO: Manuel Angelini

Brojna publika je u programu "Istra ispod kore" ispratila gostovanje Igora Grbića koji je predstavio svoju novu knjigu "Mrvice s gozbe" (Sandorf). Uz autora, u programu su sudjelovali Ivan Vidak i Dinko Telećan.

Vidak je pročitao nekoliko misli Omera Raka o ovome djelu, gdje Rak navodi "pozamašan dio Grbićeve esejistike među ovim koricama nije ništa drugo nego simbol hodnje po jednom iznimno ezotetičnom radijusu - uskome mostu iznad bezdana nebitka što povezuje obod sa središtem, trošno i bićevno s stamenim i bitnim", te gdje ističe da "cjelina u Grbićevu pisanju ne predstavlja tek puki zbir svih postojećih stvari (u striktnom smislu objekta nasuprot subjektivnom), nego je cijela prisutna u svakom dijelu, a svaki je dio cjelina za sebe".

Sam Grbić je rekao da ništa ne piše s namjerom da bude ukoričeno, da je dakako sretan što je knjiga objavljena, te pročitao je jedan od svojih objavljenih eseja. Knjiga donosi poglavlja "Mrve dvojevanja", "Mrve sna", "Mrve govora", "Mrve grohota" i "Mrve mrva".

Dinko Telećen kazao je da mu je iznimna čast predstaviti ovo djelo, te da ne kaže to čisto prigodno nego od srca. Što se tiče Igorovog rada, kroz godine pamti vrlo različite, kvalitetne tekstove, gdje ima nevjerojatan pristup stvarima i gdje sve počinje i završava s jezikom i sa strastvenim istraživanjem. Stalno je prisutna, veli Telećan, i ta neka zaigranost. "To su eseji o sitnicama, ne govori o stvarima nego o nama, to je praćenje čudesnosti, jezik je tu presudan, a književnost je umjetnost jezika. Najveća vrijednost knjige je što je to vrsna esejistika", kazao je Telećan.

Bilo je govora i o humoru prisutnome u ovoj knjizi, o tome koliko je humor i njegovo razumijevanje presudno, to je, kako je sam Grbić rekao, sjajna stvar, stvar duhovne higijene, a kada se odmaknemo, stvari treba relativizirati, a čovjeku je, kako je rekao Grbić, humor potreban kao nešto zdravo, duhovitost u najljepšem smislu.

Bilo je govora i o odnosu prema jeziku, o njegovoj knjizi "Istra glagoljušta", koju su neki kritičari definirali kao "knjigu o svačemu", a to je i knjiga o jeziku, "gdje kroz jezik u vrhuncima progovara jezik onkraj jezika".

Predstavljanje ove knjige bilo je poticajno i za publiku, posebno za studente, tako da je bilo i pitanja iz publike i o jeziku. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike