ZAGREB

Hrvatskim filmovima priznanja na 15. SEEfestu u Los Angelesu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na 15. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest, koje se ove godine održava online do 16. kolovoza, prikazuje se u različitim sekcijama trinaest domaćih filmova, od kojih je dio dobio priznanja žirija.

Posebno priznanje u programu kratkometražnog dokumentarnog filma dobila je "Mačka je uvijek ženska" Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog igranog filma dobili su Jani-Petteri Passi, direktor fotografije filma "Korporacija" Mateja Nahtigala, nastalog u slovensko-hrvatskoj koprodukciji te Virginie Saint-Martin, direktorica fotografije hrvatske manjinske koprodukcije "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" Teone Strugar Mitevske.

Dio programa SEEfesta dostupan je publici iz SAD-a putem streaminga na platformi Darkroom od 24. lipnja, a cijeli filmski program dodavat će se od 15. srpnja do 16. kolovoza.  

U sekciji dugometražnih igranih filmova prikazuju se "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine te manjinske koprodukcije "Sin" Ines Tanović, uz nagrađene naslove "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" i "Korporacija".

Od dugometražnih dokumentarnih filmova, na festivalu se prikazuje "Ivanova igra" redatelja Tomislava Žaje, koji se nedavno prikazivao u Ateni na Međunarodnom filmskom festivalu Athens Marathon te u izraelskom gradu Afula na Filmskom festivalu Near Nazareth, a ovoga ljeta ga 'čeka' i projekcija na InterDoc festivalu u Moskvi.

U istom programu na SEEfestu se prikazuje i "Kuća Male Zvijezde" redateljice Slađane Lučić, a u sekciji kratkometražnih dokumentarnih filmova "Fajront" Davida Lušičića.

Na festival su uvrštena još četiri domaća kratkometražna animirana filma: "Albatros" Nenada Jankovića, "Odrasti u malo drvo" Noemi Ribić, "Osmijeh" Matee Kovač te "Florigami" Ive Ćirić.

SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost jugoistočne Europe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater