ZAGREB

Hrvatski kratkometražni filmovi na slovenskoj Animateci

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na 18. izdanju međunarodnog festivala animiranog filma Animateka u Ljubljani, koji će se održati od 29. studenog do 5. prosinca, sudjelovat će i niz hrvatskih kratkometražnih filmova

Hrvatski projekti zastupljeni su i u industrijskom dijelu programa, AnimatekaPRO, a domaći filmaši sudjeluju na panel-diskusijama, izložbama te u ostalim popratnim programima festivala, najavio je Hrvatski audiovizualni centar. 

U glavnom natjecateljskom programu prikazuju se četiri hrvatska filma i jedna manjinska koprodukcija - "More misli" Hane Tintor, "Iris" Lucije Bužančić, "The Raft" Marka Meštrovića, "Vidiš li ih ti?" Brune Razuma i "Elena" redateljice Birute Sodeikaite, što je litvansko-francusko-hrvatska koprodukcija.

Program Mladi talenti Europe prikazuje film "45''" Lucije Oroz, a Panorama čak deset naslova: "Izlet" Ane Horvat, "Jaje" Ane Despot, "Na zdravlje" Katrin Novaković, "Maskirani osvetnik" Lune Strmotić, "Među nama" Petre Balekić, "Plodovi suše" Dinka Kumanovića, "Sjene" Dee Jagić, "Soba" Laure Martinović, "Vukovi" Marine Uzelac i film "Potegnem crtu, gore će biti nebo. #3" u režiji Davorina Marca i Ivana Ramljaka (slovensko- hrvatska koprodukcija). 

Hrvatska je zastupljena i u Studentskoj Panorami, filmovima "Arbor Inversus" Nikoline Žabčić i "Nigdar ni bilo" Mateje Štefaniščak. 

"Real Boy" Irene Jukić Pranjić prikazuje se u sklopu programa Kinotrip's Best Of The World, a "Daniil Ivanoviču, slobodan si" Petre Zlonoge dio je programa Herstory. 

Program CEE Animation Talents 2021. donosi projekcije filmova "Arka" Natka Stipaničeva, "Cockpera" Kate Gugić i "Biciklisti" Veljka Popovića. 

Hrvatski animatori i u industrijskom dijelu festivala

U industrijskom dijelu festivala - AnimatekaPRO, redateljica Chintis Lundgren i producent Draško Ivezić (Adriatic Animation) predstavit će projekt animirane serije u razvoju "Manivald i Apsint Zečevi" koji je podržao i HAVC. 

Producentica Animafesta Matea Milić sudjelovat će na panel-diskusiji pod nazivom 'Rodna jednakost u animaciji: obrazovanje, produkcija i distribucija' te na panelu CEE Animation mreže festivala. 

Na platformi AnimatekaPRO Pitch, koja se održava 30. studenog, predstavit će se šest projekata iz zemalja bivše Jugoslavije od kojih jedan hrvatski - "Pandy Show" Maide Srabović i Vedrana Štefana (TETRABOT studio), priča o životinjama koje na neobičan način spašavaju svoje prirodno stanište - šumu. 

Projekti će se natjecati za najbolji pitching, a dva člana tima pobjedničkog projekta, između ostalog, osvajaju i pozivnicu za CEE Animation Forum 2022. 

Na izložbi VR animacije predstavit će se projekti "Dislokacije" redatelja Milivoja i Veljka Popovića te "Aqualia" Vladislava Kneževića. Braća Popović svoje će "Dislokacije" predstavit će i u sklopu industrijskog dijela festivala kroz studiju slučaja koja je na rasporedu 3. prosinca. 

Za vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja festivala zaslužan je hrvatski autor stripova, ilustracija i grafika, Igor Hofbauer koji je i jedan od članova glavnog žirija.

U okviru festivala održat će se i njegova izložba stripa i grafike na dvije lokacije (Galerija Alkatraz, Metelkova; Kinodvor.Galerija.). 

Animateka je posvećena najnovijoj produkciji kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, osnovana 2004. kao logični nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum