ZAGREB

Hrvatski filmski savez pokreće novi projekt

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


HFS online, novi projekt Hrvatskog filmskog saveza sa šest interaktivnih radionica za djecu i mlade te osobe starije od 54 godine, nastoji omogućiti da film i filmsko obrazovanje prestanu biti luksuzom, već da budu prisutni u svakom kućanstvu u Hrvatskoj. 

Iz HFS-a kažu kako je taj projekt odgovor na još veću potrebu ciljanih skupina koje su najviše pogođene pandemijom i otkazivanjem kulturnih događanja, da uključeno konzumiraju kulturu i razvijaju nove vještine i znanja kroz filmski medij. 

"Upravo iz potrebe unapređenja socijalne kohezije djece i mladih kao i osoba starijih od 54 godine, ukazala se prilika da se uspostavi projekt, koji bi dio programa koje provodi HFS učinio dostupnim najširoj publici.

Prve radionice kreću u veljači i trajat će cijelu godinu - održat će se tri radionice za djecu i mlade do 25 godina, te tri za osobe starije od 54 godine

"Očekuje nas preko 20 filmskih hitova, analiza, radionica scenarija, filmskih kritika, snimanja filmova online i brojnih drugih aktivnosti", najavljuju iz HFS-a. Web platforma projekta otvara se krajem siječnja.

"Projekt nastoji pomicati granice kreativne i tehničke vizije vodeći se tezom da film i filmsko obrazovanje igraju ključnu ulogu u osjećaju zajedništva i uključenosti u društvo", ističu.

Cilj im je reaktivirati ciljne skupine, potičući ih da aktivno sudjeluju u programima projekta - djeca i mladi steći će znanja i vještine koje ih čine konkurentnijima na tržištu rada, dok će stariji od 54 godine aktivno sudjelovati kao kritičari, komentatori i stvaratelji boljeg društva.

Projekt otvara i digitalnu platformu koja će predstavljati izvor znanja filmske teorije,  gdje će biti vidljivi zanimljivi sadržaji proizašli iz završenih radionica, a isto tako i korisne smjernice za daljnje usavršavanje znanja i vještina.

Projekt svojim radionicama (Digitalna filmska naSTAVa, radionica Give and Take, Palunkov filmski bootcamp, Palunkova naopaka gledaonica, Tuškanac na plus 54 i Filmski book club) uključuje preko 30 stručnjaka, voditelja i predavača: redatelja, montažera, snimatelja, filmskih teoretičara i kritičara.

Realizira se u partnerstvu udrugom Blank filmski inkubator, a financira uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. 

Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (477.400,00 HRK).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater