ZAGREB

HFS nastavlja sa senzornim projekcijama u kinima diljem Hrvatske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski filmski savez nastavlja u travnju s programom senzornih projekcija, a uz već redovita kina - kino Tuškanac u Zagrebu, kino Gaj u Varaždinu i kino Velebit u Koprivnici u projektu sudjeluje i trinaest kina diljem Hrvatske.

"Pod motom 'kino za sve i dostupno svima', na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova", ističe se u najavi.

Takve projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka. 

Iz HFS-a kažu da je s obzirom na pandemiju koronavirusa, ali i sve više djece s poteškoćama u vidu mentalnog zdravlja, važnost ovog projekta još i veća, jer omogućava integraciju sve djece, bez obzira na domenu odstupanja.

"Kino samim time postaje terapijsko mjesto, a film i okruženje koje je modulirano tako da bude senzorno optimalno predstavlja značajan preventivni faktor", ističu.

Projekcije ovaj put donose film "Tom i Jerry", animirani film nastao na temelju serijala o jednom od najomiljenijih rivalstava mačke i miša u povijesti.

Jerry useli u najljepši hotel New Yorka uoči “vjenčanja stoljeća”, prisiljavajući organizatora vjenčanja da hitno zatraži nužne mjere, a problem glodavca u hotelu mora riješiti tek zaposlena Kayla. Epska bitka mačke i miša uskoro zaprijeti uništenjem njezine karijere, vjenčanja, a moguće i samog hotela.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.

Projekt senzornih projekcija prepoznali su Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi put i održane.

Za sada su poznati datumi projekcija u zagrebačkom kinu Tuškanac, varaždinskom kinu Gaj i koprivničkom kinu Velebit - 24. travnja. Datumi za ostala kina objavit će se naknadno na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater