ZAGREB

HDLU: Otvorenje izložbe "Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na izložbi "Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu" Behzada Khosravija Noorija, što će biti otvorena u Domu HDLU-a, bit će predstavljena ružičasto-žuta instalaciju u obliku penjalice kojoj je polazište program o profesoru Baltazaru nastao u studiju Zagreb filma.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 2. srpnja u 19 sati ispred glavnog ulaza u Dom Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU), uz ljetni ugođaj i glazbu koju će puštati Lina Kovačević, priopćili su u srijedu iz HDLU-a.

Mnogi će upoznati genijalnoga profesora Baltazara, ali i oživjeti sjećanje na njega

Zahvaljujući radu iranskog umjetnika sa švedskom adresom Behzada Khosravija Noorija tako će mnogi moći upoznati genijalnoga profesora Baltazara, ali i oživjeti sjećanje na njega. Naime, umjetnik uzima transnacionalni dječji program nastao u studiju Zagreb filma u periodu pd 1967. do 1978. kao početnu točku za svoju ružičasto-žutu instalaciju načinjenu od metalne strukture koja podsjeća na skelu s toboganom.

S druge strane, istaknuto je, instalacija je ekstenzivno istraživanje o stvaranju animirane serije o pametnom znanstveniku profesoru Baltazaru koji želi svima dobro, živi u živopisnom i pomalo otkačenom gradu Baltazargradu i pomoću svoga čarobnog stroja može riješiti sve probleme građana.

Kako je navedeno, izložba nas također ohrabruje da vidimo više od dječjega programa i da pobliže pogledamo društvene i umjetničke uvjete koji su utjecali na 'rođenje' profesora Baltazara.

Jer, Behzad Khosravi Noori crta novu političku i kulturnu kartu razdoblja Hladnoga rata, koje se obično opisuje kao razdoblje u kojemu je svijet bio podijeljen na Istok i Zapad te se fokusira na Pokret nesvrstanih (NAM) koji je postojao paralelno i kao kontrapunkt Istočnom i Zapadnom bloku hladnog rata, a suosnivač mu je bio i jugoslavenski vođa Tito.

Projekt "Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu" do sada je u obliku samostalne izložbe pokazan u nekoliko švedskih gradova (Stockholm, Malmö i Kalmar) te na Art Encounters Bijenalu u Temišvaru u Rumunjskoj, a završna postaja je samostalna izložba koja u HDLU traje tijekom cijelih ljetnih praznika.

Po završetku izložbe, umjetnik će darovati skulpturalnu instalaciju, a za primatelja donacije raspisan je i natječaj.

Behzad Khosravi Noori (1976.) studirao je na Tarbiat Moderas Sveučilištu u Teheranu gdje je 2004. završio diplomski studiji na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer Igrani film. Diplomski studij s temom društveno angažirane umjetnosti završio je na Fakultetu umjetnosti, obrta i dizajna u Stockholmu 2011. a trenutačno je na doktorskom studiju na Royal school of technology te Konstfack. Živi u Stockholmu.

Izlagao je u nacionalnim i internacionalnim izložbenim prostorima uključujući: Tensa Konsthall, Botkyrka Konsthall i Multicultural Center u Stockholmu,  Khalil Sakakini Cultural Center u Ramallahu, Palestina, Galeriji Aaran u Teheranu, Istraživačkom paviljonu na 57. Venecijanskom Bijenalu i 12.0 Contemporary u Islamabadu.

Uz izložbu i zabavno-edukativni sadržaj

Uz izložbu, priređen je i zabavno-edukativan sadržaj za djecu i njihove obitelji pod nazivom "Baltazar Play Date powered by Jana".

Riječ je privatnom druženju u Galeriji Bačva, u Meštrovićevom paviljonu, na koje se treba prethodno najaviti, a može okupiti desetero djece koja će se, kroz jednosatnu igru  upoznali s izložbom iranskog umjetnika sa švedskom adresom, te do najviše deset odraslih osoba.

Djeca će tako, najavljeno je, moći uživati u ružičasto-žutoj penjalici s toboganom te gledati dogodovština slavnog izumitelja profesora Baltazara, a njihovi roditelji će se, kroz dva dokumentarna filma, moći upoznati s poviješću stvaranja animirane serije te političkim kontekstom vremena u kojem je crtani film nastao.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini