ZAGREB

Fraktura predstavila projekt koji spaja književnost, socijalni angažman i ekologiju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Želeći odgovoriti na izazove današnjice i iskoristiti ih kao priliku za rast, nakladnička kuća Fraktura osmislila je projekt Growing Together, koji predviđa ekološke, socijalne i nakladničke aktivnosti s ciljem pridonošenja razvoju održivijeg i inkluzivnijeg društva.

Predstavljajući projekt na konferenciji za novinare u četvrtak u Knjižari Fraktura, glavni urednik Seid Serdarević rekao je kako je on iznikao iz ideje da se odgovori na neke od aktualnih društvenih potreba, pritom ne ispuštajući iz vida goruće prioritete sektora i sa snažnim 'zelenim' elementom.

Projekt sufinancira Europska unija a objavljivanje knjiga samo je jedan od njegovih aspekata, kazao je Serdarević. "Željeli smo ga maksimalno proširiti i imati socijalno uključivu komponentu a, kako živimo u neizvjesnim vremenima, pitanje ekološke svijesti iznimno nam je bitno", pojasnio je.

Projekt uključuje kulturne djelatnike koji su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom, implementirat će inovativne prakse, uspostaviti međusektorske suradnje te graditi poticajno okruženje za učenje, ojačati kapacitete umjetnika i učvrstiti Frakturinu međunarodnu vidljivost.

Od travnja 2022. do prosinca 2024. prevest će se, objaviti i distribuirati 26 knjiga – 21 prevedenih s 15 europskih jezika na hrvatski, dok se pet prevodi s hrvatskog na engleski jezik.

Značajan je i ekološki naglasak projekta kroz suradnju sa zelenim inicijativama Biljkoborcima i Borankom, koja predviđa sadnju 10.000 stabala na opožarenim područjima Dalmacije. Prva sadnja stabala planirana je 8. listopada na Mosoru.

Dan Šicer iz Boranke zahvalio je Frakturi na pozivu na suradnju čime, kako je rekao, u vrijeme kada je nemoguće zanemarivati utjecaj klimatskih promjena, zajednički vlastitim primjerom pridonose održivijem načinu življenja i razmišljanja. Boranka je do sada privukla preko 8,5 tisuća volontera, rekao je Špicer, te poručio kako se nada da će to potaknuti mnoge druge ljude da se također uključe u tu i slične inicijative.

U sklopu projekta, književna urednica Marija Ott Franolić i spisateljica Luiza Bouharaoua održat će 14 književnih radionica s korisnicima Centra Dugave, koje je Ott Franolić najavila kao kvalitetno sadržajne i s naglaskom na komunikaciju te poticanje korisnika na razmišljanje.

Ravnatelj Centra Božo Vrkljan istaknuo je da je ta institucija prvenstveno dom za djecu i mlade s poremećajima u ponašanju pa je socijalna uključivost izrazito bitan aspekt njegova djelovanja. "U tom smislu zahvalan sam i sretan što smo mi odabrani kao partner, i uvjeren da će to pridonijeti integraciji i daljnjem razvoju naših korisnika", poručio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater