ZAGREB

Filmu "Posljednji bunar" 23. nagrada na festivalu u SAD-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Film "Posljednji bunar" redatelja Filipa Filkovića osvojio je nagradu kao najbolji znanstveno-fantastični kratkometažni film na nedavnom Festivalu znanstvenofantastičnog i horor filma Vortex u američkoj državi Rhode Island, programski posvećenom nezavisnim filmovima međunarodnih autora.

Filkovićev film, kojemu je to 23.  nagrada po redu na međunarodnim festivalima, smješten je u 2037. godinu. Europa je u stanju potpunog raspada, a vlasnik posljednjeg bunara s pitkom vodom živi u Hrvatskoj. Nakon što prodaja vode simpatičnoj obitelji pođe po zlu i završi u krvoproliću, on postaje zamjenski otac i suprug, ali kada bunar presuši, primoran je odraditi još jednu, posljednju trgovinu.

"Do sada smo bili na oko 70 festivala, od kojih je 12 francuskih. Dvije godine nakon premijere, selektori festivala otkrivaju film i zovu nas sami od sebe, za mene je to veliki uspjeh cijelog tima koji je radio na filmu", izjavio je u povodu nagrade redatelj, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Dodao je da tako bogat festivalski život filma dokazuje koliko je tema globalno zanimljiva, pa uopće nije ni bitno je li film na hrvatskom, francuskom ili engleskom jeziku.

Film je premijerno je prikazan u programu Kockice na Zagreb Film Festivalu 2017. godine, godinu dana ranije predstavljen je dijelom na Festivalu kratkometražnog filma Paris Courts Devant, a međunarodnu premijeru imao je prošle godine na Festivalu kratkometražnog filma na otvorenom u Grenobleu.

Od tada je prošao gotovo cijeli svijet, osvojivši nagrade i priznanja na festivalima New Renaissance Film Festivala u Londonu, Tuzla Film Festival, Međunarodni festival zelene kulture u Krakowu, Ouchy Film Awards u Lausanneu, festivalu 'End of Days' na Floridi i mnogim drugima.

Film, u kojemu glume Alen Liverić, Mia Biondić, Ozren Grabarić i Ida Rogić, nastao je u hrvatsko-francuskoj koprodukciji (hrvatski producent je tvrtka Antitalent, a francuski Insolence Productions).

Na njemu je, ističe Filković, radio niz svjetski priznatih stručnjaka poput Chadija Aboa (Matrix, 300) koji je radio specijalne efekte, Guillauma Couturiera (Elle, Sol zemlje Wernera Herzoga) koji je bio zadužen za oblikovanje zvuka te Arthura Pauxa (The Room Christiana Volckmana, TV serija Deep) koji je radio color grading.

Scenarij potpisuje Velimir Grgić,  direktor fotografije je Tomislav Krnić, montažer Marko Šuvak Martinović, a glazbu za film radili su Side Project.

Američki festival, održan krajem listopada, prikazao je ove godine oko 310 filmova iz 48 zemalja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater