ZAGREB

Filmski triptih "Glumim, jesam" Miroslava Mandića premijerno u hrvatskim kinima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dugometražni igrani film "Glumim, jesam", triptih redatelja i scenarista Miroslava Mandića, najavljen kao ultimativni film o glumcima koji postavlja pitanje što je gluma, a što stvarnost, premijerno će se prikazati 9. prosinca u zagrebačkom kinu Kinoteka.

"Poznato je da mnogi slavni glumci i nakon napuštanja seta ostaju u svojim ulogama: Jack Nicholson podvrgnuo se za potrebe snimanja Leta iznad kukavičjeg gnijezda elektrošokovima, Robert de Niro vozio je taksi po New Yorku kako bi pripremio ulogu u Taksistu, a Marlon Brando je uoči snimanja filma Ljudi proveo mjesec dana u bolničkom krevetu", napominje se u najavi filma.

Kako se dodaje, čak je i Konstantin Stanislavski, tvorac tzv. sustava Stanislavskog, koji je kasnije utjecao na razvoj metodske glume, predlagao glumcima da nakon svake probe 'otresu' ulogu sa sebe kako bi očuvali mentalno zdravlje. 

Upravo se problemom "izlaženja iz uloge" bavi dugometražni igrani film, s Goranom Bogdanom, Lanom Barić, Lunom Zimić Mijović i Gregorom Zorcom u naslovnim ulogama, približavajući gledateljima svijet glumačke profesije.

Nastao je u koprodukciji Slovenije (Filmostovje), Bosne i Hercegovine (SCCA/pro.ba) i Hrvatske (Fokus Media, Antitalent, Dinaridi Film), a sniman je u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani, u gradovima u kojima je smještena radnja. 

Pripremajući se za ulogu lopova u sarajevskoj priči, mlada glumica Lina (Luna Zimić Mijović) počinje krasti u stvarnom životu. Ta mlada sarajevska glumica (Grbavica, Na putu, Disati, Mladost P. Sorrentina) na filmu je i asistentica redatelja.

U drugom, ljubljanskom segmentu, kazališni glumac Niko (Gregor Zorc) dobije ulogu klošara na filmu i tijekom pripreme druži se s beskućnicima, a sloboda života bez obaveza potpuno ga obuzima.

Zagrebačka priča prati glumca Luku (Goran Bogdan) i glumicu Ivu (Lana Barić) koji igraju uloge strastvenog para u TV sapunici. Nakon završetka produkcije, on tvrdi da je uistinu zaljubljen u nju, no za nju sve što su radili ispred kamere nema veze s njihovim privatnim životima.

U sporednim ulogama su Mojca Funkl, Amar Čustović, Sabrina Noack, Senad Bašić, Dario Varga, Primož Bezjak, Olga Pakalović i Ivana Roščić.

Među brojnim profesionalcima iz Hrvatske, su i scenografkinja Ivana Škrabalo i kostimografkinja Ivana Zozoli. 

Redatelj Miroslav Mandić magistrirao je scenarij i filmsku režiju na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Njegov kratki film "Brak radnika" osvojio je Grand Prix Zlatni zmaj na Međunarodnom festivalu u Krakovu, a cjelovečernji igrani film "Život radnika" Grand Prix na Festivalu europskog filma u Strasbourgu. Autor je i zapaženog filma "Adria Blues" te kultne Top liste nadrealista.

Za zagrebačku premijeru najavljen je dolazak redatelja, Lune Zimić Mijović i Lane Barić te ostatka filmske ekipe, a tijekom prosinca film će se moći pogledati i u neovisnim kinima u Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Samoboru, Čakovcu i Daruvaru. Distributer je neprofitna udruga Pari Pikule.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater