ZAGREB

Filmovi "Vizija leptira" i "Dani suše" u službenoj selekciji 75. Cannesa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvije dugometražne hrvatske koprodukcije, "Vizija leptira" ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija i "Dani Suše" turskog redatelja Emina Alpera, imat će svjetsku premijeru u sklopu natjecateljskog programa 75. Filmskog festivala u Cannesu Izvjestan pogled.

Hrvatska koproducentica oba filma je Anita Juka, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar, koji je podržao oba filma.

"Selekcija jednog našeg filma u Cannesu ogroman je uspjeh ne samo za našu produkciju, nego i za hrvatski film općenito", ocijenila je Juka.

"Vizija leptira" surova je i nadrealna priča o Ukrajinki imena Lilia koja se, nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu, pokušava vratiti životu u svojoj zemlji, kao vojnikinja i kao supruga, odbijajući se identificirati kao žrtva. Uloge, između ostalog, nose Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. Montažer filma je Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig, a supervizor montaže Vladimir Gojun. Proces montaže odvijao se pod okriljem kuće 4Film, u Zagrebu. Koordinatorica produkcije je Paulina Križić, a izvršna producentica Laura Sinovčić.

U filmu "Dani suše" turskog redatelja i scenarista Emina Alpera riječ je o mladom i idealističnom Emri koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u gradiću Balkaya, koji već duže vrijeme pati od nestašice vode. Kako se bliže lokalni izbori, Emre se suočava s kompleksnošću malograđanske politike, gdje svatko živi svoju verziju istine. Od hrvatske ekipe na filmu su, uz koproducenticu Anitu Juka te pridružene producentice Lauru Sinovčić i Paulinu Križić, radili i Goran Mećava kao steadycam operator, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj i Daniel Žuvela kao mikroman.

Program Izvjestan pogled (Un Certain Regard) dio je službene selekcije Filmskog festivala u Cannesu, te se smatra drugim najvažnijim natjecateljskim programom festivala. Program je osnovan 1978. godine, a tradicionalno je posvećen naslovima s jedinstvenom pričom i estetikom, koji imaju potencijala ostaviti snažan dojam na gledatelje diljem svijeta.

Hrvatska produkcija se u sklopu Izvjesnog pogleda dosad predstavljala samo jednom, kada je "Zvizdan" Dalibora Matanića 2015. godine osvojio nagradu žirija programa (Prix du Jury).

Filmski festival u Cannesu jedan je od najvećih i najvažnijih filmskih manifestacija na svijetu, a ove se godine održava od 17. do 28. svibnja. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater