ZAGREB

Filmovi "Veće od traume" i "Muzej revolucije" na 29. Hot Docsu u Torontu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dugometražni film "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski imat će međunarodnu premijeru na 29. Hot Docsu u Torontu, koji će se održati od 28. travnja do 8. svibnja, a na tom prestižnom festivalu dokumentarnog filma prikazat će se i "Muzej revolucije" Srđana Keče.

"Veće od traume" uvršten je u program The Changing Face of Europe, a kanadska publika imat će ga prilike pogledati u kinu 29. travnja i 4. svibnja, izvijestio je HAVC, dodavši da će svjetsku imati početkom travnja u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa.

Program u sklopu kojeg se prikazuje posvećen je europskim dokumentarcima i nastaje u suradnji organizacije European Film Promotion, uz potporu članica, među kojima je i Hrvatski audiovizualni centar. 

Svi filmaši čiji će se radovi u sklopu ovog programa prikazati pred publikom u Torontu, imat će prilike sudjelovati i u raznim intenzivnim industrijskim aktivnostima, uključujući radionice, pitchinge i sastanke, a sve s ciljem unaprjeđenja njihovih međunarodnih karijera.

Film kroz tri godine prati stanja i doživljaje triju žena traumatiziranih u Domovinskom ratu, koje kroz slojevit proces osnaživanja vlastitih resursa iznose priče svojih života. 

Proces iscjeljivanja traumi ovih žena odvija se u sklopu programa "Ja sam mnogo više od moje traume", putem sistemsko-integrativnih suportivnih metoda kojim polako vraćaju svoje dostojanstvo i povjerenje, izgubljeno tijekom rata, napominje se u najavi. 

Film je režirala Vedrana Pribačić, uz koautoricu Mirtu Puhlovski, koja je ujedno i producentica filma (Metar60). .  

Dugometražni film "Muzej revolucije", kojem će projekcija u sklopu programa World Showcase biti sjevernoamerička premijera, na rasporedu je 28. travnja i 2. svibnja. 

Svjetsku premijeru imao je krajem prošle godine, na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA.

Producenti filma su Vanja Jambrović (Restart) i Srđan Keča (Uzrok), a koproducenti Lukás Kokes (češki Nutprodukce), Hrvatska radiotelevizija i Al Jazeera Documentary Channel (Katar). 

Oba filma na Hot Docsu konkuriraju za Nagradu publike, koja pobjedničkom naslovu donosi direktnu kvalifikaciju za nominaciju za nagradu Oscar. 

Hot Docs je jedan od najvažnijih filmskih festivala posvećenih dokumentarnom rodu, a na ovogodišnjem izdanju prikazat će se 226 filmova, u kinima i online. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini