ZAGREB

Filmovi Marka Dješke i braće Popović u konkurenciji festivala u Bogoti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kratkometražni animirani film "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke i VR film "Dislokacije" Veljka i Milivoja Popovića prikazuju se u natjecateljskim programima 19. Festivala kratkometražnog filma u kolumbijskoj Bogoti - Bogoshorts, koji se održava od 7. do 14. prosinca. 

Film Marka Dješke, koji tematizira tranziciju Matie iz muškarca u ženu dok pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem, predstavlja se u Bogoti gotovo istovremeno kad i na festivalu Les Arcs u Francuskoj.

Svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, gdje je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a od tada je prikazivan i nagrađivan na nizu festivala diljem svijeta. U Ottawi je nagrađen za najbolji scenarij, u španjolskoj Valenciji za najbolji kratkometražni film, a u Manchesteru je osvojio posebno priznanje.

Osim Dješke, koji potpisuje i scenarij, na animaciji su radili Draško Ivezić, Laura Martinović, David Lovrić i Hana Tintor.

"Dislokacije" o stanju straha

U natjecateljskom programu kolumbijskog festivala namijenjenom VR filmovima sudjeluju  i "Dislokacije" Veljka i Milivoja Popovića, koje su napravljene tehnikom 3D i 2D animacije te motion capture tehnologijom, u suradnji s plesačem Alenom Čelićem i koreografkinjom Nikolinom Dolfić. 

Taj je film svjetsku premijeru imao na festivalu animiranog filma u Ottawi, nakon čega je bio i dio konkurencije Annecyja, a dosad je nagrađivan na Betina Film Festivalu i na festivalu animiranog filma u Bukureštu, Animest. 

Braća Popović u tom filmu progovaraju o stanju straha - dislokacija je nasilni odlazak ljudi iz njihovih domova i svakodnevnih života zbog kataklizmičkih događaja, a film nudi vizualni doživljaj osjećaja koji obuzimaju ljude kad se nađu u neželjenim ekstremnim okolnostima. Film prati protagonista kroz različite lokacije od plaže na obali Grčke, pustinje na granici Meksika i Amerike do šume na Balkanu. 

Oba su filma nastala uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a zajednički im je i prodajni zastupnik te distributer Bonobostudio. 

Festival u Bogoti ove godine donosi oko 400 kratkometražnih filmova iz cijeloga svijeta, a filmovi iz natjecateljskih programa automatski su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar, kao i za nagradu GOYA Španjolske akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of