ZAGREB

Film "Žica" Tihe K. Gudac od 27. svibnja u nezavisnim kinima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Žica" Tihe K. Gudac od 27. svibnja kreće u kinodistribuciju po nezavisnim kinima u cijeloj Hrvatskoj, počevši s riječkim Art-kinom Croatia.

Film daje uvid u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama, ovoga puta u vidu žilet-žice postavljene na slovenskoj strani obale u kanjonu rijeke Kupe. 

Slovenija je žicu postavila kako bi spriječila "nadiranje" ilegalnih migranata u Europsku uniju, a Hrvatska je tako postala tampon zona za priljev izbjeglica koje dolaze iz BiH na putu do zapadne Europe. 

"Intimističkim uvidom u skriveni život ilegalnih migranata koji prolaze balkanskom rutom film gledateljima približava i manje poznate realnosti koje se odvijaju na tlu i granicama Hrvatske", napominje se u najavi Restarta. 

Po riječima redateljice, sama žica golem je problem za one koji žive uz nju; za ljude, životinje i kompletan ekološki sustav u koji je postavljena jer je obustavila prirodne migracije i onemogućila pristup vodi, a ne rješava apsolutno ništa. 

"Žica bi morala biti uklonjena po najbržem mogućem postupku jer je golemi simbol novog lica Europe koja ponovno diže zidove i ruši mostove, i to bi trebalo brinuti cjelokupno europsko društvo“, istaknula je. 

Film je višestruko nagrađivan - na ZagrebDoxu gdje je premijerno prikazan, dobio je priznanje Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, dok je na posebnoj audijenciji u Vatikanu usmjerenoj integraciji emigranata predan i Papi Franji.

Projekcije u Rijeci (27.5.), Zagrebu (2.6.) Splitu (3.6.), Pazinu (20.6.), Šibeniku (29.6.), Ozlju i Dubrovniku bit će popraćene gostovanjem redateljice te razgovorom i diskusijama nakon filma u kojima će sudjelovati aktivisti Centra za mirovne studije i drugih ljudskopravaških organizacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum