ZAGREB

Film Vinka Brešana osvojio nagradu publike na festivalu u Grčkoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Film "Koja je ovo država“ Vinka Brešana osvojio je Nagradu publike u konkurenciji Balkan Survey na jednoj od  najdugovječnijih europskih filmskih manifestacija 60.  Thessaloniki International Film Festivalu, čime je hrvatski redatelj postao prvi u povijesti tog grčkog festivala koji je dva puta nagrađen nagradom publike.

 Brešan je na tom solunskom festivalu pobijedio i s filmom "Svećenikova djeca“ iz 2013. godine, a ove godine njegova se priča okupljena oko nekoliko glavnih likova - suicidalnog generala, ministra policije i grupice umirovljenika - natjecala s još 25 filmova.

 "Koja je ovo država“ prikazan je u rujnu i na ovogodišnjem Filmskom Festivalu u Varšavi. Dosad je nagrađen Zlatnom Arenom za najbolju glavnu mušku ulogu (Krešimir Mikić) te Zlatnom arenom za scenarij (Mate Matišić. U Srbiji je proglašen najboljim filmom 48. Filmskog festivala SOFEST.

 Snimljen je u produkciji Interfilma, Orka Production Studija iz Varšave i Zillion filma, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa - MEDIA.

 Vinku Brešanu, čije je komedije 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal' i 'Svećenikova djeca' u hrvatskim kinima pogledalo više od 600 tisuća ljudi, to je šesto dugometražno ostvarenje.

 Najboljim grčkim filmom na grčkom festivalu proglašen je “Siege On Liperti Street“ redatelja Stavrosa Pamballisa, a u međunarodnom natjecateljskom programu također grčki film "Defunct“ redatelja Zachariasa Mavroeidisa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of