ZAGREB

Film "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke nagrađen na Anibaru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Kratkometražni animirani film "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke proglašen je najboljim u regijskom natjecateljskom programu ovogodišnjeg Međunarodnog festivala animiranog filma Anibar.

U istoj sekciji festivala, koji se inače održava u Peču u Kosovu, a ove godine u cijelosti se održao online od 17. do 23. kolovoza, posebno priznanje dobila je "Arka" Natka Stipaničeva, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Marko Dješka, čiji je film na tom festivalu prvi put javno prikazao, u sekciji 'Balkan', rekao je u povodu nagrade kako mu je drago da ona daje značaj transrodnoj temi koja je još uvijek tabu u hrvatskom i kosovskom društvu.

Film je nastao po stvarnom iskustvu Matie Anne Pleše, koja je ujedno i naratorica u filmu, a koja se kroz iskustvo tranzicije iz muškog u ženski rod/spol bori s pronalaskom iskrene intimne veze s heteroseksualnim muškarcem.

Producent je Adriatic Animation iz Hrvatske te BAT iz Portugala, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Film je producirao Draško Ivezić, a animaciju potpisuje Hana Tintor, uz Lauru Martinović, Davida Lovrića i Draška Ivezića.

U regijskoj sekciji 'Balkan' prikazana je i "Arka" Natka Stipaničeva te "Iris" Lucije Bužančić.

"Arka" je ove godine prikazana i na prestižnom festivalu u Annecyju, a hrvatsku je premijeru imala na Festivalu mediteranskog filma Split na kojem je proglašena najboljim domaćim filmom u programu Ješke, dok je Natko Stipaničev nagrađen za najbolji scenarij.

U sklopu 11. izdanja Anibara, preko festivalske platforme prikazano je preko 150 filmova, od kojih 135 u natjecateljskim programima u pet kategorija.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini