ZAGREB

Film "Otac" krenuo u njemačku kinodistribuciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Otac"  Srdana Golubovića, s hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, krenuo je ovaj tjedan u distribuciju u više od 30 kina u Njemačkoj.

HAVC je najavio kako će redatelj i glavni glumac bit će gosti na projekcijama u Frankfurtu, Hamburgu, Berlinu, Bremenu i Munsteru, a ostalim gradovima pridružit će se putem online streaminga.

Utemeljen na istinitom događaju, film donosi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. 

Svjetsku premijeru imao je u veljači 2020. u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, nakon čega je prikazan i nagrađivan na festivalima u cijelom svijetu.

Među ostalim, dobio je nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija na Berlinaleu te nagradu publike Zlatna vrata u Puli, koju je osvojio kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen s prosječnom ocjenom publike 5,0.

Bogdan je za svoju ulogu bio nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg europskog  glumca, čime je postao prvi hrvatski glumac nominiran za tu prestižnu nagradu.

Glume još  Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović te hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

Produkciju potpisuje Baš Čelik u koprodukciji šest zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. 
Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater