ZAGREB

Film o Gorbačovu od 3. veljače u hrvatskim kinima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


"Gorbačov. Raj", novi film jednog od najvažnijih svjetskih dokumentarista, ruskog redatelja Vitalija Manskog, kreće na kinoturneju diljem Hrvatske, počevši od premijere 3. veljače u zagrebačkom Dokukinu KIC.

Riječ je o posljednjem svjedočanstvu arhitekta Glasnosti i Perestrojke, politika koje su građanima SSSR-a dale kratku priliku za slobodom, kažu iz Restart Labela, u čijoj će se distribuciji film prikazivati.

Kratka vladavina Mihaila Gorbačova obilježena je padom komunističkog carstva i rušenjem Berlinskog zida, no i katastrofom u Černobilu što se željelo zataškati. 

"Vojnici su lopatama okrutno ugušili prosvjede u Tbilisiju, s sovjetski su tenkovi prijetili te na kraju usmrtili mirne prosvjednike u Bakuu. Sovjetsko se carstvo pod njegovom vlašću urušilo, a vlastiti ga je narod osudio", podsjeća se u najavi.

Anketa uz 30. godišnjicu pada SSSR-a otkrila je da Rusi bivšeg predsjednika Mihaila Gorbačova smatraju najomraženijom osobom iz sovjetske ere, čak i ispred Staljina, što je teret s kojim živi posljednje dane svog života u praznoj kući u predgrađu Moskve.

"Gorbačov. Raj doziva osamljenost i pad čovjeka koji je nekoć imao iznimnu moć, ali je nepovratno odlučio otići van pogleda", napominje se o filmu u kojemu on iznosi vlastito, posljednje svjedočanstvo.

Po riječima samog redatelja, proći će puno godina dok ne spoznamo što je ovaj čovjek učinio za povijest, no želio je u filmu pokazati da iza hladnoće bronce ili mramora stoji vidljiv čovjek koji je sam odlučio poboljšati svijet. 

"S tom smo se motivacijom prihvatili napornog posla uvjeravanja ovog iscrpljenog devedesetogodišnjaka da nas pusti u svoj svijet samoće, frustracije i radosti slobode", ustvrdio je.

Nakon zagrebačke premijere održat će se razgovor u kojem će sudjelovati politolog Davor Boban,  Ivana Peruško Vindakijević, novinar Vlado Vurušić, te povjesničar Tvrtko Jakovina koji će i moderirati razgovor.

Osim u Dokukino KIC,  film stiže u Kulturni centar Mesnička (Zagreb), Zelena dvorana (Zabok), Art kino Croatia (Rijeka), POU M.A.Reljković (Nova Gradiška), Kino Valli (Pula), Kinoteka Zlatna Vrata (Split), Kino A. Gandusio (Rovinj), Kuća umjetnosti Arsen (Šibenik) i Urania - Dvorana Kinoklub (Osijek). 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater