ZAGREB

Film "Murina" dosad ima 10 tisuća gledatelja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović "Murina", koji je bio premijerno prikazan ljetos na filmskom festivalu u Cannesu, dosad je vidjelo više od 10.000 gledatelja.

Film koji je u Cannesu nagrađen kao najbolje debitantsko ostvarenje krenuo je u redovnu kino distribuciju u Hrvatskoj, nakon hrvatske premijere na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, podsjeća se u priopćenju.

Danijel Pek iz produkcijske kuće Antitalent, ujedno i distributera filma u Hrvatskoj, izrazio je zadovoljstvo što je film uspio doći do publike i u ovim teškim vremenima kada je zbog pandemije znatno pala posjećenost kinima i kulturnim manifestacijama. "Sve to ne bi bilo moguće bez odlične publike i dobre suradnje s brojnim malim i velikim kinima u Hrvatskoj”, dodao je.

Turneja filmskim platnima širom Hrvatske započela je nizom svečanih projekcija uz gostovanje filmske ekipe u većim gradovima, a nastavila se u multipleksima i brojnim ljetnim i redovnim kinima Kino mreže.

Film je zbog interesa publike i dalje na programima kina - u zagrebačkim kinima Tuškanac, Kinoteka, Metropolis te Cinestar Branimir, u riječkom Art-kinu Croatia, šibenskoj Kući umjetnosti Arsen, splitskom Karamanu i nizu istarskih gradića u sklopu projekta Kino Istra.

"Murina" je snimana na otocima Hvaru, Kornatima i Koločepu, a u glavnim ulogama su Gracija Filipović kao Julija, Leon Lučev kao Ante, novozelandski glumac Cliff Curtis kao Javier te Danica Ćurčić kao Nela. 

Radnja se odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku, a donosi priču o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji počinje pucati kada u njihov  dom stigne stari obiteljski prijatelj.

Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović scenarij supotpisuje Frank Graziano, fotografiju Hélène Louvart (AFC), montažu Vladimir Gojun, zvuk Julij Zornik, glazbu Evgueni Galperine i Sacha Galperine, kostimografiju Amela Bakšić, a scenografiju Ivan Veljača. 

Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent, ujedno i hrvatski distributer “Murine”) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter