ZAGREB

Festival poljskih filmova "Visla" ove godine u četiri hrvatska grada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Festival poljskih filmova "Visla” ove će se godine od polovice svibnja održati u četiri hrvatska grada - Splitu, Rijeci, Dubrovniku i Osijeku, s programima najnovijih poljskih filmskih produkcija.

Prikazat će se filmovi koje je prepoznala poljska i strana publika, nagrađivani prvijenci i nova djela redatelja čije je stvaralaštvo već predstavljano na prethodnim izdanjima, najavljeno je.

Film o jazz virtuozu klavira

Program otvara film Macieja Pieprzyce "Ikar. Legenda Mieteka Kosza” koji je osvojio Srebrne lavove i nagradu za glavnu ulogu Dawida Ogrodnika na 44. Festivalu poljskih igranih filmova u Gdynji te je trijumfirao na Orlovima 2020. u kategorijama najbolji zvuk i najbolja glazba. 

Inspiriran stvarnim događajima, film govori o jazz virtuozu klavira, Mieteku Koszu, koji je osvojio glavnu nagradu na Montreaux Jazz Festivalu i ostvario veliku karijeru, ali koja mu nije donijela sreću.

Glavne teme druge dugometražne produkcije Piotra Domalewskog "Što dalje odavde" su ekonomska emigracija, nedostatak financijske stabilnosti i emocionalna ravnodušnost.

"Iako je riječ o filmu ceste u kojem glavna junakinja sama kreće u Irsku iz malog grada, lajtmotiv je Olino emocionalno putovanje", napominje se u najavi. Nagrađen je Putovnicom Politike za redatelja, posebnim priznanjima na festivalu u Gdynji za glumački debi, scenarij i glazbu koju je napisala Hania Rani.

Marek Lechki, tvorac kultnog i višekratno nagrađivanog "Erratuma", u filmu "Interior" predstavlja dirljivu priču o dvoje ljudi koji moraju srušiti sve za što su se do sada borili kako bi pronašli sreću.

Razlikuju se po svemu, njoj je profesionalni uspjeh iznad obitelji, on je zarobljen u "kandžama kapitalizma", no povezuje ih mjesto u kojem žive. U impresivnim glavnim ulogama nastupili su Magdalena Popławska i Piotr Żurawski.

U programu je i najnovija animacija Mariusza Wilczyńskog "Ubij to i napusti ovaj grad", njegov dugometražni prvijenac koji je osvojio Glavnu nagradu na 45. Festivalu poljskih igranih filmova u Gdyniji 2020, a nastajao je 14 godina.

U središtu filma je čovjek koji nakon gubitka svojih najmilijih bježi u prostor sjećanja gdje vrijeme stoji, a one koje je volio još su živi.

S godinama u svojoj mašti razvija cijeli grad i jednog dana ondje nepozvani dolaze junaci i idoli iz djetinjstva, poznati iz književnosti i crtića, koji su vječno mladi u svijesti sljedećih generacija. Kada otkrije da su svi ostarjeli i da vječna mladost ne postoji, odluči se vratiti u stvarni život.

Dokumentarni i kratkometražni filmovi

Prikazat će se i dokumentarni film "Lekcije ljubavi” Małgorzate Goliszewske i Katarzyne Mateje, o ženi koja je desetljećima radila ono što su drugi od nje očekivali.

Kao majka šestero djece i supruga impulzivnog muža svakodnevno se šminkala, nosila šarenu odjeću i pretvarala da je sve u redu, no jednog dana samo odluči napustiti muža, početi novi život i pronaći ljubav.

Osim cjelovečernjih filmova, program uključuje blok kratkometražnih filmova studenata studija Munka, među kojima su i filmske etide "Kraj sezone" Stanisława Cuskea te "Ondine" Tomasza Śliwińskog.

Festival će se održati u Osijeku od 13. do 16. svibnja, u Splitu od 24. svibnja do 1. lipnja, u Rijeci od 26. do 29. svibnja te u Dubrovniku od 18. do 26. lipnja.

Od travnja do studenog, festival, kojemu je ove godine 14. izdanje, održat će se i u nizu drugih zemalja, od Albanije i Bjelorusije do Islanda i Uzbekistana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of