ZAGREB

Festival Perforacije od 10. do 17. studenoga ponovo u Argentini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Festival Perforacije udruge Domino održat će se u Buenos Airesu od 10. do 17. studenoga, a drugo argentinsko izdanje festivala posvećenog suvremenim izvedbenim umjetničkim praksama u Teatru El Extranjero otvorit će predstava "Yira, Yira" Brune Isakovića i Nataše Rajković.

Kako se ističe u najavi, predstava je nastala kao dio koprodukcijskih suradnji Europske prijestolnice kulture, i u suradnji s argentinskim seksualnim radnicama i radnicima.

"Riječ je o intimnoj i snažnom komadu koji se bavi osjetljivim pitanjima za društvo - politikom, klasnim pitanjima, radničkim pravima, ali i svakodnevicom s kojom se svatko može poistovjetiti", stoji u najavi.

Nakon argentinske premijere, po završetku festivala predstava kreće na gostovanje u Sao Paulo u Brazilu, a hrvatska premijera planirana je za svibanj 2020., u okviru programa EPK Rijeka 2020.

Na Perforacijama u Buenos Airesu nastupit će i Maja Rivić i Silvija Dogan s predstavom "Valna blizina", kojom autorice istražuju kapacitete intimnosti odnosa, potencijal povjerenja i razumijevanja kroz glas i tijelo, a koja je nastala u produkciji udruge Domino te uz podršku Fonda za druge te je bila premijerno odigrana na festivalu Sounded Bodies u Zagrebu u listopadu ove godine.

Roberta Milevoj nastupit će s predstavom "Opet Roberta", kojom propituje mogućnosti preoblikovanja emotivnog doživljaja prirodnog ambijenta u umjetnom prostoru izvedbe.

Nastupit će i međunarodno najprepoznatljiviji domaći suvremeni performer Siniša Labrović s dva dugotrajna performansa u javnom prostoru, u samom centru Buenos Airesa. Njegove se izvedbe realiziraju uz podršku i suradnju teatra San Martin, jednog od najznačajnijih kulturnih centara u Argentini.

Petar Milat i Nataša Rajković održat će predavanja za studente Sveučilišta San Martin, a s gostujućim umjetnicima će se održavati razgovori nakon izvedbi s argentinskom publikom.

"Festival je već izazvao velik interes medija, program i njegovo održavanje prenijela je argentinska novinska agencija, mnogi tiskani i online mediji te nekoliko televizijskih programa", ističu iz Domina.

Festival se održava uz potporu Ministarstva kulture RH. Održavanje međunarodno nagrađivanog i prepoznatog festivala Perforacija u Buenos Airesu drugu godinu za redom nastavlja se na dugogodišnje iskustvo izvoza festivalskog koncepta. Udruga Domino je tako svoje festivale realizirala u Francuskoj i Grčkoj te gotovo deset godina u New Yorku u SAD-u i postigla značajnu vidljivost u velikim međunarodnim medijima, od New York Timesa do Huffington Posta, Financial Timesa i drugih.

Umjetnički direktor i pokretač Perforacija, Zvonimir Dobrović, za argentinske medije je izjavio da će uspješna suradnja s argentinskim kulturnim pejzažom biti nastavljena i sljedeće godine sa Sveučilištem San Martin te kazalištima u Buenos Airesu koja su pokazala veliku otvorenost za ovom vrstom upoznavanja Hrvatske i njenih umjetnika.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom