Suvremena glazba i umjetnost

FESTIVAL CRO-ART U BEČU Izvedena dva djela pulske skladateljice Laure Mjeda Čuperjani

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Wien International Soloists Ensemble Andrea Nikolić

Koncept Festivala fokusiran je na predstavljanje bogatog hrvatskoga suvremenog stvaralaštva. U glazbenom programu izvedena su djela hrvatskih skladatelja i skladateljica, od kojih mnogi žive i stvaraju u Austriji, uz važne autore iz 19. i 20. stoljeća

CRO-ArT festival hrvatske suvremene glazbe i umjetnosti održan je od 22. do 30. lipnja u baroknoj dvorani Bank Austria Salona stare bečke vijećnice (Altes Rathaus) u sklopu kulturnog predstavljanja Republike Hrvatske u zadnjem tjednu predsjedanja Vijećem Europske unije.

Brojni skladatelji

Koncept Festivala fokusiran je na predstavljanje bogatog hrvatskoga suvremenog stvaralaštva. U glazbenom programu izvedena su djela hrvatskih skladatelja i skladateljica, od kojih mnogi žive i stvaraju u Austriji, uz važne autore 19. i 20. stoljeća kao što su Dora Pejačević, Boris Papandopulo, Emil Cossetto, Josip Štolcer Slavenski, Rudolf Matz, Božidar Kunc i drugi. Od ostalih autora predstavljeni su: Davorin Kempf, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš, Margareta Ferek-Petrić, Marko Markuš, Akos Banlaky, Davor Bobić, Antun Tomislav Šaban, Ante Čagalj, Tomislav Uhlik te pulska skladateljica Laura Mjeda Čuperjani s izvedbama dvaju djela.

Skladbu Disaccordion izvela je hrvatsko-austrijska sopranistica Josipa Bainac i slovensko-hrvatski harmonikaš Borut Zagoranski, suradnik ansambla WISE. Skladbu Reverse, kojom je festival zatvoren, izveli su Borut Zagoranski i članovi ansambla WISE, Andrea Nikolić, Jevgenijs Čepoveckis, Marta Potulska i Mislav Brajković.

Vrhunski glazbenici

Ovom prilikom nastupili su mnogi vrhunski glazbenici, okupljeni oko umjetničke direktorice festivala Andree Nikolić te bečkog ansambla međunarodnih solista WISE i njihovih renomiranih gostiju. Pored tri on-line koncerta, održana je i panel- diskusija s hrvatskim glazbenicima, književnicima, muzikolozima i skladateljima o suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, njezinom položaju u Europi te poveznicama s Austrijom i Bečom. Svi koncerti mogu se pogledati na službenim mrežnim stranicama ansambla WISE: www.wisemusicwien.com

Organizator festivala u Beču je Kammermusikverein WISE: Wien International Soloists Ensemble i Andrea Nikolić, predsjednica Kammermusikverein WISE i umjetnička ravnateljica. Festival je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji uz veliku podršku Hrvatskog društva skladatelja i Bank Austria Salon im Alten Rathaus.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom