KAŠTELIR

Etnografska zbirka u prostoru starog mlina: Živa i opipljiva povijest negdašnjeg načina života

| Autor: D. ŠIŠOVIĆ
(D. ŠIŠOVIĆ)

Zbirka je inače otvorena za obilaske u radno vrijeme Turističkog ureda, a prva javna promocija njezine nove budućnosti planirana je za svjetski dan turizma, 27. rujna. Tada će zbirka biti otvorena cijeli dan, a uz razgledavanje posjetiteljima će se ponuditi i kreativne radionice izrade kosira, izrade pečata od krumpira i crtanja vinom

Turističku ponudu Kaštelira već nekoliko godina obogaćuje etnografska zbirka smještena u prostoru staroga mlina, neposredno pokraj ureda tamošnje Turističke zajednice, na glavnom mjesnom trgu. Uskoro će ova zbirka dobiti novo lice i na dostojniji način pričati i domaćima i namjernicima priču o stoljetnom načinu života u ovome dijelu Istre. Planove vezane uz ovu zbirku na konferenciji za novinare predstavili su načelnik općine Kaštelir-Labinci Enio Jugovac, Romina Sinosich iz Turističke zajednice, te ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić. 

Zbirka s više od tisuću predmeta

Začetak zbirke čine 274 predmeta koje je 2005. godine općini donirao Vittorio Rossoni, Kaštelirac koji već godinama živi u Trstu. Kasnijih godina zbirka se nadopunjavala donacijama mještana pa tako danas broji više od tisuću različitih predmeta, a i dalje raste.

- Ova je zbirka postala živa, opipljiva povijest nekadašnjeg načina života na ovom području. Svakodnevni predmeti življenja, rada i obiteljske intime dobili su novi život, a kako je osim predmeta Vittorio Rossoni sačuvao i podatke o njihovim starinskim nazivima, načinima izrade i uporabe, u ovoj zbirci pohranjeno je i znanje koje odbačene stvari pretvara u riznicu sjećanja. Ovako bogata etnografska zbirka, izložena u tako specifičnom i nekonvencionalnom prostoru starog kaštelirskog mlina, koji je sam po sebi povijesni eksponat, pravo je povijesno i turističko bogatstvo. To je za mikro destinaciju poput naše, koja svoj turistički šarm gradi na autohtonosti i osjećaju pripadnosti, neprocjenjiva vrijednost, ali ujedno i odlična promotivna prilika, rekla je Romina Sinosich predstavljajući zbirku.

Promocija za javnost 27. rujna

Enio Jugovac je najavio da će općina pomoći preuređenje zbirke u stalni muzeološki postav čime će se sakupljeni predmeti moći primjereno prezentirati javnosti i turistima. Elena Uljančić je izvijestila kako su stručnjaci iz porečkog muzeja koji su pred desetak godina katalogizirali predmete u ovoj zbirci bili zatečeni njezinim bogatstvom. "Kaštelir ima sreću što je u gospodinu Rossoniju imao jednog takvog hrčka koji je sačuvao predmete koji su u kolektivnoj memoriji naših ljudi inače bili povezivani sa siromaštvom pa su se zato odbacivali kada bi u domaćinstva dolazile nove, modernije stvari. Umjesto tradicije koju se htjelo napustiti, u ovim su se predmetima sačuvale dragocjenosti koje govore o identitetu", rekla je Elena Uljančić.

Zbirka je inače otvorena za obilaske u radno vrijeme Turističkog ureda, a prva javna promocija njezine nove budućnosti planirana je za svjetski dan turizma, 27. rujna. Tada će zbirka biti otvorena cijeli dan, a uz razgledavanje posjetiteljima će se ponuditi i kreativne radionice izrade kosira, izrade pečata od krumpira i crtanja vinom. U mjesecima koji slijede u suradnji Općine, Turističke zajednice i Zavičajnog muzeja Poreštine slijedi osmišljavanje stalnog postava kaštelirske etnografske zbirke, koja će moći ponuditi i tematske izložbe, a osim turistima za upoznavanje baštine i kulture ovoga kraja, poslužit će i za zavičajnu nastavu djeci, i za podsjećanje na negdašnji život starijima.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum