NAJNOVIJENOVA SLIKOVNICA SLAVICE LONČARIĆ

"EKOLOGIJA" Zajednički rad učenika i pjesnikinje

(V. BEGIĆ)

Slikovnica "Ekologija" pulske profesorice i spisateljice Slavice Lončarić predstavljena je prekjučer u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice, a riječ je o knjizi nastaloj u suradnji s učenicima 3. razreda Osnovne škole Kaštanjer.

Lani su učenici tadašnjeg 2. c razreda OŠ Kaštanjer, pod mentorstvom učiteljice Vere Šebelić izradili ilustracije za slikovnicu prema tekstu Slavice Lončarić s ciljem povezivanja literarnog djela s likovnim izražajnim sredstvima te prikazivanja, usvajanja i osvješćivanja odnosa prema ekološkim problemima u svakodnevnom životu.

- Cijeli je projekt krenuo nakon istraživačkog rada mog učenika Ivana Čulinovića iz Ekonomske škole, gdje predajem ekonomsku skupinu predmeta, a Ivan je te 2017. godine pohađao treći razred. On je za istraživački rad sastavio anketu koja je podijeljena učenicima nižih razreda, a odnosila se na pitanja iz ekologije.

"Znate li što je ekologija?", "Znaš li što je efekt staklenik?", "Je li recikliranje i odvajanje otpada jednaki proces?", glasila su neka od pitanja, a iz toga je nastala suradnja s OŠ Kaštanjer jer upravo taj razred pohađa moja unuka, veli Slavica Lončarić.

Ideja da se kreira slikovnica s temom ekologije nastala je iz autoričine ljubavi prema prirodi.

"Tvornica radi, baš punom parom/ljudi se muče po cio dan/sve gušći dim prekriva nebo/Sunce se skrilo, ne želi van." Kratkim, rimovanim stihovima autorica prikazuje djeci osnovne ekološke po(r)uke, a sve je to praćeno šarenim ilustracijama iz dječje mašte, koje slijede stihove. Važan je taj spoj rada pjesnikinje i učenika, ta simbioza iskustva i dječje mašte u nastanku konačnog proizvoda - slikovnice.

Slavica Lončarić autorica je nekoliko slikovnica za djecu, a piše i ljubavnu poeziju. Za svoj rad višestruko je nagrađivana, a njezini su stihovi zastupljeni u raznim antologijama. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam