ZAGREB

Dva nova naslova Mozaika knjiga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnik Mozaik knjiga objavio je ludičnu i nježnu priču o gubitku iz ljubavi britanskog romanopisca Patricka Galea "Mjesto zvano Winter", te roman Therese Anne Fowler "Dobro susjedstvo", koji postavlja krucijalna društvena, ekološka i rasna pitanja o suvremenom društvu.

Patrick Gale do sada je napisao dvadeset romana, uključujući "The Aerodynamics of Pork" (1985.), "Ease" (1985.), "The Facts of Life" (1995.), "Rough Music" (2000.), "Notes from an Exhibition" (2007.), "A Perfectly Good Man" (2012.), "Take Nothing With You" (2018.). Domaćoj se publici predstavlja romanom "Mjesto zvano Winter", prožetim psihološkim istinama koje nas vode kroz emotivna prostranstva unutrašnjosti likova o kojima je nemoguće ne brinuti, ističu iz Mozaika knjiga.

Baziran na istinitim povijesnim događajima, ovaj roman kombinira intimnu i nježnu obiteljsku priču s elementima surove stvarnosti, pritom rušeći mnoštvo društvenih tabua.

Harry Cane oduvijek je vodio iznimno tradicionalan život. Kao privilegiran stariji sin, iznimno sramežljiv i samozatajan, nikada nije nimalo odstupao od pravila. Ipak, sve se mijenja onog trenutka kada njegova okolina saznaje detalje izvanbračne afere koju je dotada vodio. Harry biva prisiljen napustiti svoju suprugu i kćer te emigrirati u kolonizirane predjele kanadske pustoši. No njegov novi dom, osamljeno mjestašce Winter, nešto je u potpunosti drugačije od tople atmosfere predgrađa edvardijanske Engleske na koju je navikao. Harry mora naučiti kako opstati i kako se pomiriti s vlastitim likom i vlastitom prošlošću.

U ovom emotivnom i izazovnom romanu o ljubavi, seksualnosti i prikrivenim strastima, Gale daje glas onima koji ga u društvu prije nisu imali, nudeći potpuno drugačiji uvid u sudbine nekoć "nijemih", marginaliziranih pripadnika društva, stoji u najavi. 

Prijevod na hrvatski potpisuje Marin Popović.

Pod egidom Mozaika knjiga objavljen je i roman "Dobro susjedstvo" autorice hitova New York Timesa i Sunday Timesa Therese Anne Fowler.

Fowler je poznata po tome da u svojim romanima likove stavlja u naizgled teške i nezamislive situacije, koje proizlaze iz pritisaka i očekivanja njihovih kultura, ali i od njihovih obitelji. U spisateljskoj karijeri napisala je brojne romane, među kojima se ističe povijesni naslov "Z", koji je dobio svoju filmsku inačicu.

Domaćoj se publici predstavlja s knjigom "Dobro susjedstvo", iznimno važnom pričom koja postavlja mnoštvo suvremenih i aktualnih tema po pitanju društvenog staleža, rase, ekologije, međuljudskih odnosa i poštovanja te nudi surov i realan prikaz naše svakodnevnice.

U Oak Knollu, usko povezanom susjedstvu u Sjevernoj Karolini, profesorica šumarstva i ekologije, strastvena i politički angažirana Afroamerikanka Valerie Alston-Holt, odgaja svojeg bistrog i muzički talentiranog sina miješane rase. Xavier bi na jesen trebao upisati prestižni konzervatorij te se Valerie, nakon niza godina bivanja samohranom majkom, suočava s mišlju da će njezino gnijezdo uskoro ostati prazno. No unatoč običnim životnim nedaćama, sve se nekako kreće ustaljenim tokom, sve dok se u susjedstvo ne doseli obitelj Whitman – iznimno tradicionalna bijela obitelj, prepuna novca, ambicija i uzburkane prošlosti...

Knjigu je na hrvatski prevela Petra Mrduljaš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of