NAJNOVIJEBLOOMSDAY

DUH IRSKOG KNJIŽEVNIKA PONOVO SE VRATIO U PULU Izložba o tužnom životu Lucije, kćeri Jamesa Joyca

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Arhiva

Rođena u obitelji nevjernika i nevjenčanih roditelja, Lucia nije bila krštena, što je odražavalo boemski život oca, iako je njezinoj neobrazovanoj majci to predstavljalo obiteljsku sramotu, kazao je Igor Jurilj, autor izložbe posvećene Joyceovoj kćeri

James Joyce ponovno se vratio Puli, iako kažu eksperti, nikada nije volio taj grad gdje je kratko vrijeme podučavao engleski. Naime, 6. i 7. lipnja upriličena je manifestacija Bloomsday, budući da se glavni lik Uliksa zove Leopold Bloom, a radnja smještena u irskom gradu Dublinu odvija se 16. lipnja.

Uz brojne umjetničke i kreativne sadržaje, od okruglog stola "Ludost i kreativnost", besplatnog turističkog vodstva Pulom, Bloomsday Puba kviz znanja, programa "Joyce u čizmama", uz Udrugu Piccoli Terremoti, zanimljiva je bila i izložba "Ples s ludilom: sputana kći Joyce".

Fizički kompleks

Zanimljiva priča koja se veže za Luciu Annu Joyce (26. srpnja 1907. Trst – 12. prosinca 1982. Northampton) koja je rođena dan prije drugog rođendana jedinoga brata Giorgia, začetog u Puli.

- Otac joj je nadjenuo ime prvotno namijenjeno sinu, po svetoj Luciji, zaštitnici slabovidnih i slijepih. Ironično, kći Joyce naslijedila je probleme s vidom od oca - patila je od strabizma - razrokosti, koja će ju pratiti cijeli život kao fizički kompleks. Rođena u obitelji nevjernika i nevjenčanih roditelja, Lucia nije bila krštena, što je odražavalo boemski život oca, iako je njezinoj neobrazovanoj majci to predstavljalo obiteljsku sramotu, kazao je Igor Jurilj, autor izložbe posvećene Joyceovoj kćeri postavljenoj u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula iz sredstava Ministarstva kulture u dvorani Slavka Zlatića na pulskom Filozofskom fakultetu.

Lucia je od najmanjih dana bila očeva mezimica, što će se, kako veli Jurilj, ogledati najprije u odnosu majke Nore s kćeri.

Majčin antagonizam

- Nora je od samih početaka pokazivala antagonizam prema kćeri. Joyce je to objašnjavao: "Ženska je ljubav uvijek majčinska i egoistična. S druge strane, muškarac posjeduje iskrenu privrženost za voljeno ili nekoć voljeni objekt". Nazočni su tako mogli saznati da je obitelj Joyce jedva krpala kraj s krajem i da je njegov sin Giorgio morao pjevati po kafićima da bi dobio nešto hrane za obitelj.

- Roditelje nezaposlenost nije zabrinjavala, čak ni kada je sedmogodišnja Lucia morala boraviti na pet tršćanskih adresa kako bi Joyceovi izbjegli deložaciju. Uskoro Lucia otkriva svoju ljubav prema plesu, a prvi susret s metodičkim plesom bilo je iskustvo u pariškom Institutu Jacques-Dalcroze gdje se kao tinejdžerica susreće s jezikom pokreta.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam