ZAGREB

Dokukino KIC u programu "Hall of Fame" prikazuje "Medium Cool"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačko Dokukino KIC  u svom novom izdanju programa "Hall of Fame", donosi od kritike hvaljeni film "Medium Cool" Haskella Wexlera koji u filmskim krugovima danas ima status kultnog.

To ostvarenje iz 1969. godine govori o snimatelju televizijskih vijesti koji upoznaje mladu ratnu udovicu i postaje osobno involviran u nasilje i masovne demonstracije koje izbijaju na Nacionalnoj konvenciji demokratske stranke u Chicagu 1968. gdje se okupljaju hipiji i drugi protivnici rata u Vijetnamu.

U filmu se dokumentarno isprepliće s igranim - osim što glavni glumac Robert Forster biva uvučen u stvarne događaje na Konvenciji, na razini forme Wexler se koristi tehnikama karakterističnim za cinéma vérité.

Kako se podsjeća u najavi,  film je dobio oznaku X zbog načina na koji se dotiče američke kontrakulture, prokazavši SAD u njezinim rasnim, spolnim i društvenim podjelama. 

Po riječima kritičara Vincenta Canbya za The New York Times, to je “svojevrsna filmska Guernica, portret Amerike usred procesa eksplodiranja u odlomljene komadiće netrpeljivosti, sumnje, straha i nasilja".

Kino-repertoar u petak, 26. studenog i nedjelju, 28. studenog donosi filmove o opasnostima i humanosti 21. stoljeća u doba dubokih kriza.

Poetični dokumentarac talijanskog majstora Gianfranca Rosija, "Notturno", o svakodnevici ljudi na politiziranim granicama na Bliskom istoku, premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio i više nagrada.

"Novo evanđelje" Švicarca Mila Raua opisuje se kao vrlo smiono djelo koje kroz prizmu umjetnosti želi dovesti do promjena. Dok ne postavlja predstavu o pasiji, Rau s filmskom ekipom prati buđenje svijesti među radnicima na plantažama rajčice na jugu Italije, dodaje se.

Za subotu je najavljen susret s filmskom autoricom  Sunčicom Anom Veldić, "koja je svojom underground estetikom i šarmantno autoironičnim te metatekstualnim pristupom osvježila kratku formu hrvatskog dokumentarca".

"Svakom novom idejom ona polazi od svog intimnog iskustva, nastupajući iz pozicije filmske amaterske autorice, kasnije studentice režije, veterinarke i intelektualke", kažu iz Dokukina.

O svim tim njezinim ulogama s autoricom će razgovarati redatelj Igor Bezinović. Ulaz na razgovor je slobodan, a snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovu YouTube kanalu.

Uslijedit će projekcija sedam njezinih filmova: "Hrvatska djevica", "Video priručnik za slučaj nuklearne katastrofe u Krškom", "Festivalski turizam", "Hux Flux", "Smokvin sin", "Precijenjena dramaturgija", "Catstream" i "Osoba". Za kratkometražni program potrebno je kupiti ulaznicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of